Türk Metal Sendikası üyesi 150 işçi metal işçilerine verilmesi planlanan zam oranını protesto etmek için eylem yaptı.
Türk Metal Sendikası üyesi 150 işçi metel işçilerine verilmesi planlanan zam oranını protesto etmek için şehir meydanında toplandı. Saat 17:00'da İzzet Baysal Caddesi'nde toplanan işçiler ellerinde ki bayrak ve filamalarla sloganlar atttı. İşçiler adına basın açıklamasında bulunan Türk Metal Sendikası Başkanı Özgür Elçi yaptığı açıklamada;
“HAK MÜCADELESİ VERİYORUZ”
Bizler, metal işçileriyiz. Bizler, üretenleriz. Bizler, emeğiz, alın teriyiz. Bizler, emek denen o en yüce değerin temsilcileriyiz. Biz, bir hak mücadelesi veriyoruz. Bu mücadeleyi, emeğimiz için, ekmeğimiz için veriyoruz. Bugün burada, haklılığımızı her zaman yanımızda olan değerli basın mensupları ve kamuoyu ile paylaşmak için toplandık.
“UYUŞMAZLIK ZAPTINI TUTTUK”
Biz, Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumunu değerlendirdik. Otomotivdeki, beyaz eşyada, elektronik ve demir çelikteki işyerlerinin mali tablolarını inceledik. Bunların yanına, metal işçilerinin gerçeklerini ve taleplerini de ekleyerek, bir teklif hazırladık. 9 Ocak 2013 tarihinde metal işkolunda çalışan 115 bin metal işçisi adına, patronların sendikası MESS ile masaya oturduk. 96 maddeden oluşan sözleşmemizi ve taleplerimizi MESS patronlarına sunduk. 9 Ocak tarihinden itibaren 6 oturum yaptık. Biz, birinci 6 ay için yüzde 18 istedik. Onlar yüzde 4,6 önerdiler. Biz, yakacak zammında, izin yardımında, bayram harçlığında yüzde 24 dedik. Onlar, yüzde 9 önerdiler. Biz, barış içinde bir çalışma ortamı dedik. Onlar, Esnek çalışma dediler. Biz de ‘hayır' dedik ve uyuşmazlık zaptını tuttuk. Bundan sonra onların anlayacağı dilden konuşacağız.
“TÜİK'İN ENFLASYON BÜLTENİNDEKİ DİĞER SAYFALARA BAKMIYORLAR”
Bize önerdikleri zam yüzde 4,6. Sırtlarını dayadıkları yer ise TÜİK. Sözleşmeleri, enflasyon otomatiğine bağlamaya alışmışlar.Diyorlar ki TÜİK'in ilk 6 ay enflasyonu yüzde 1.14. Biz yüzde 4.6 veriyoruz.Daha ne istiyorsunuz diyorlar. Ama aynı TÜİK'in enflasyon bültenindeki diğer sayfalara bakmıyorlar. Çünkü işlerine gelmiyor. Yangından mal kaçırır gibi, bültenden enflasyon kaçırıyorlar. Ne yazıyor o diğer sayfalarda biliyor musunuz? Orta gelirlinin, işçilerin, memurların, emeklilerin zamlardan çektiği çileyi yazıyor...1,14'ün yalan olduğunu yazıyor... MESS patronlarının görmek istemediği o sayfalarda; TÜİK, Doğalgazdaki, elektrik, odun kömürdeki yıllık artış yüzde 20'den fazla DİYOR.TÜİK,Sudaki, LPG'deki, metrodaki zam yüzde 15'ten fazla DİYOR.TÜİK. Ekmek'te, ayçiçeği yağında, makarnada zam yüzde 10'dan fazla diyor.
“BARIŞA TUZAK KURUYORLAR”
Ama MESS patronları, bu satırları sevmiyor. Onlar, sadece 1.14'ü seviyor. Onun için TÜİK'in enflasyon raporuna şaşı bakıyorlar. Günün gerçeklerini görmüyorlar. Günü görmüyorlar. Ama biz, onların gözüne gözlüğü takacağız. Göstereceğiz onlara. Günü de göstereceğiz. Günlerini de göstereceğiz. Biz, üretelim, kazanalım dedikçe, onlar, ezelim, sömürelim, diyorlar. Biz, barış içinde bir çalışma ortamı dedikçe, onlar, barışa tuzak kuruyorlar. Biz, alın terinin karşılığını istedikçe, onlar, daha fazla kar diyorlar. Biz hak dedikçe, onlar yok diyorlar. Biz, vicdan dedikçe, onlar cüzdan diyorlar.
“TÜRK METAL'İ UCUZ SENDİKALARLA KARIŞTIRMAYIN”
MESS Patronları, ucuzluğa alışmış. Bize esnek çalışmayı dayatıyorlar. Sözleşmeye koyalım diyorlar. Unutmasınlar ki biz Tür