Akbank önünde bir araya gelen Türk Metal Sendikası üyeleri adına açıklama yapan Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi, 40 gündür direnişte olduklarını ve MESS'in TÜİK verileriyle kendilerine uyguladığı düşük ücretli yaptırımlara karşı boyun eğmeyeceklerini söyledi.
Akbank önünde bir araya gelen Türk Metal Üyesi işçiler adına açıklama yapan Elçi, İnsanların umutları vardır, beklentileri vardır. Bizler de on binlerce metal işçisi gibi bu sözleşme dönemini umutla bekledik. İnsanca yaşarız diye, insanca çalışırız diye bekledik. Eşimizin, çoluğumuzun, çocuğumuzun geleceği için bekledik. İşverenlerden insaf bekledik, anlayış bekledik. Ama masaya oturduğumuz 9 Ocak'tan masadan kalktığımız 4 nisan tarihine kadar, Mess patronlarından bunları göremedik. Çünkü onlar, masaya insafsızlığı koydular. Anlayışsızlığı koydular. Biz de mücadelemizi ortaya koyduk. Pazara kadar değil, mezara kadar bu anlayışla mücadele edeceğiz” dedi.
“DÜŞEN BİZİM DEĞİL, SOSYETENİN ENFLASYONU”
TÜİK rakamlarının bazı rakamlarının baz alındığını belirten Elçi, Mess patronları kendilerine bir yalancı şahit tutmuşlar. Bu yalancı şahidin adı TÜİK. Bu TÜİK'in sepetine koyduğu yalanlar, en çok Mess patronlarını mutlu ediyor. Ama bizi mutlu etmiyor. Çünkü sepet, yalanlarla dolu. Neymiş? Uçak biletlerinde, otel ücretlerinde, tur fiyatlarında, özel okul ücretlerinde, cilt bakımında enflasyon düşmüş. Düşen bizim değil, sosyetenin enflasyonu. Bizim enflasyonumuz tırmanıyor. Çarşıda, pazarda can yakmaya devam ediyor. Mess patronlarına bizim enflasyonumuzu söyleyelim: Doğalgaz, elektrik, odun-kömür yüzde 20'den fazla, Su, ulaşım yüzde 15'ten fazla, Ekmek, ayçiçeği yağı, deterjan, tavuk, makarna yüzde 10'dan fazla zamlandı. Bunlar da TÜİK'in rakamları” ifadelerini kullandı.
“BUNLARIN KİTABINDA SÖMÜRÜDEN BAŞKA BİRŞEY YOK”
Patronları ağır bir dille eleştiren Elçi, Bize dayattılar. TÜİK'e yaslandılar, bize 1.14'ü dayattılar. Yetmedi sosyal yardımlarda yüzde 9'u dayattılar. Onlar da yetmedi, esnek çalışmayı dayattılar. Bizi köle yapmak istediler. İşte biz bu dayatmaları reddettiğimiz için günlerdir meydanlardayız. Dün meydanlarda idik. Bugün de meydanlardayız. Böyle giderse yarın da meydanlarda olacağız. Unutmasınlar, ekmek yoksa barış da yok. Barış yoksa üretmek de yok. Bunların kitabında insaf yok. Bunların kitabında sömürüden başka birşey yok. Bunların vicdanında, kardan, paradan başka bir şey yok. Bunun için 4 Nisan'da masayı terkettik. Biz, bu anlayışa her zaman karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Bugün de, yarın da karşı çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü, bizim kitabımızda köleliğe geçit yok” dedi.
“EMEĞİMİZDEN, FABRİKAMIZDAN KISMADIK”
Fabrikalarda hiçbir zaman üretimi aksatmadıklarını belirten Elçi, Koca okyanusa bile küçük bir taş attığında, okyanustan ses gelir. Ama sizden bir çıt bile yok. Günlerdir eylem yapıyoruz. Günlerdir, demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Katı, dayatmacı ve uzlaşmaz tavrınızı protesto ediyoruz. Ama hala katısınız. Hala dayatmacısınız. Sizi yine uyarıyoruz. Şaşırmayın. Sabrımızı taşırmayın. Biz, işimizi seviyoruz. İşyerimizi seviyoruz. Bizim sevgimiz bir günlük değil, bir ömürlüktür. Biz, yeri, geldiğinde evimizin ekmeğinden kıstık. Çocuğumuzun okulundan kıstık. Ama emeğimizden, fabrikamızdan kısmadık. İşimiz için, fabrikamız için herşeyi yaptık. Yeter ki fabrikalarımızın bacası tütsün dedik. Yeterki çarklar dönsün dedik. Bize cevabınız bu mu olacak? Bu mu sizin işyeri sevginiz? Bu mu sizin insana sevginiz? Sizin emeğe saygınız bu kadar mı? Bu mu sizin sağduyunuz? Yazıklar olsun size” ifadelerini kullandı.
“BU MÜCADELE BİZİM EKMEĞİMİZ İÇİNDİR”
Emekleri için mücadele ettiklerini de söyleyen Elçi, 40 gündür meydanlardayız. 40 gündür emeğ