Türk Metal Sendikası Bolu Temsilciliği, Düzce'de kendi sendikaları çerçevesinde örgütlenmek isteyen işçilerin işten çıkartıldığını belirterek, işçilerin hak arayışlarına başlayacaklarını duyurdu.
Düzce'de bir iş yerinde çalışan işçilerin Türk Metal Sendikası çerçevesinde örgütlenme girişimi iş verenin engeline takıldığı iddia ediliyor. Türk Metal Sendikası Bolu İl Temsilcisi Özgür Elçi, Düzce'de yaşanan sıkıntıları basın açıklamasıyla paylaştı.
Elçi yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de demokrasi açısından büyük çelişkiler yaşanıyor. Bir tarafta bazı çevreler, demokratikleşmenin Türkiye için hayati önem taşıdığını söylerken öte yandan da demokrasinin en birinci kriteri olan örgütlenme özgürlüğüne saldırılar her geçen gün devam etmektedir. Bazı iş ve sermaye çevreleri tarafından demokrasiyi sadece bir araç olarak gören bu yaklaşım, özellikle sendikalaşma süreçlerinde kendini çok daha net bir şekilde göstermektedir.
Bu çevreler, kamuoyuna dönük toplantı ve açıklamalarda, ısrarla demokratikleşmeye vurgu yaparken, kendi iç pratiklerinde nedense demokratikleşmeye hayat hakkı tanımamaktadırlar.
Bu konuda somut örnek arayanlar, Düzce Çilimli'de T.T. ÇELİKYAY işyerinde ki gelişmelere dikkatle bakmalıdırlar” dedi.
İş yeri için bakanlıktan yetki belgesi aldıklarını belirten Elçi, ÇELİKYAY işyerinde çalışan arkadaşlarımız, kendi hür ve iradeleriyle Türk Metal'de sendikalaşmış ve bunun sonucu sendikamız ÇELİKYAYiş yerinde örgütlenme çalışmasına girmiştir. ÇELİKYAY iş yerinde örgütlenmeye başlayan Türk Metal Sendikası bu işyerinde çalışanların sendika üyesi olması sonucunda Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulunmuştur. Bakanlık tarafından yetki tespit belgesi çıkmış işveren bu tespit belgesine itiraz etmiştir. ÇELİKYAY'da çalışan arkadaşlarımız adına başlatacağımız hak mücadelesi zorunlu olarak gündeme gelmiştir.Yine bu süre içinde, Türk Metal Sendikası'nda örgütlenen ÇELİKYAY işçileri, işverenin baskısına boyun eğmeyen bazı arkadaşlarımız zorlama ve tehdit ile işten çıkarılmıştır. Bugün bunlar, işverenin demokrasi konusunda ne kadar çifte standartlı olduğunu göstermektedir. Kendini sosyal demokrat olarak gösteren ÇELİKYAY'ın patronu işçi iradesine saygı göstermemiştir. Sendikal iradeye saygı göstereceğini belirten patronun gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. Bakanlıktan yetki alan sendikanın kabulünü işçi nezdinde suç olmasına rağmen oylamaya sunmuş, Ayrıca işyerindeki işin ağırlığı sebebiyle ameliyat olarak rapor kullanan çalışanlarına kolaylık sağlayacağına kendi istekleri ile işi bırakmaya zorlamıştır” ifadelerini kullandı.