PROMET A.Ş'de iş veren tarafından işçilerin sendikasızlaştırmak için baskı yapıldığını iddia eden Türk Metal İş Sendikası yöneticileri ve sendika üyeleri iş yerini protesto etti. Servise binmeme eylemi yapan yaklaşık 200 kadar kişi yaklaşık 10 km yolu yürüyerek evlerine gitti.
Yukarı Soku Mahallesinde faaliyet gösteren ve Türk Metal Sendikasının üye iş yeri olan PROMET A.Ş iddialara göre çalışanlarına son zamanlarda tehdit ve zorlamalar ile sendika üyeliğinde istifa ettirmeye çalıştı. Bunun üzerine harekete geçen Türk Metal Sendikası Yönetim kurulu üyeleri ve işçiler, personel servisine binmeme eylemi yaptı. Şube Başkanı Özgür Elçi basın açıklaması yaparken, Türk Metal, Promet A.Ş çalışanları neredeyse orada olacak ve Promet A.Ş. çalışanlarını hakkına koruyacaktır”” dedi.
Sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Özgür Elçi, Sendika olarak sözleşme süreci sonrası işveren ve temsilcilerin antidemokratik bir tutum içine girmişlerdir. Sendikamızdan üyeliğini sildirmeyen üyelerimiz işten çıkartılmış, tehdit ve zorlama ile üyelikten çıkartılanlar olmuştur. Demokrasinin bize verdiği tüm hakları kullanacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu.
İş yeri önünde açıklama yapan Elçi, Türkiye'de demokrasi açısından büyük çelişkiler yaşanıyor. Bir tarafta bazı çevreler, demokratikleşmenin Türkiye için hayati önem taşıdığını söylerken öte yandan da demokrasinin en birinci kriteri olan örgütlenme özgürlüğüne saldırılar her geçen gün devam etmektedir. Bazı iş ve sermaye çevreleri tarafından demokrasiyi sadece bir araç olarak gören bu yaklaşım, özellikle sendikalaşma süreçlerinde kendini çok daha net bir şekilde göstermektedir.
Bu çevreler, kamuoyuna dönük toplantı ve açıklamalarda, ısrarla demokratikleşmeye vurgu yaparken, kendi iç pratiklerinde nedense demokratikleşmeye hayat hakkı tanımamaktadırlar. Bu konuda somut örnek arayanlar, Bolu Merkez PROMET A.Ş işyerinde ki gelişmelere dikkatle bakmalıdırlar. PROMET A.Ş işyerinde çalışan arkadaşlarımız, kendi hür ve iradeleriyle 11 yıl önce Türk Metal'de sendikalaşmış ve bu güne kadar bu süre zarfında tüm sendikal hakları Türk Metal tarafından korunmuştur. Ancak işveren, son zamanlarda işletme içinde SENDİKASIZLAŞMA çalışmalarına girmiş tehdit ve zorlamalarla üyelerimiz istifaya zorlanmaktadır. Türk Metal her zaman olduğu gibi bu süreçte de PROMET A.Ş çalışan arkadaşlarımızın asla mağdur olmasına göz yummayacaktır. Türk Metal Sendikası'nda örgütlenen PROMET A.Ş işçileri , işverenin baskısına boyun eğmeyecek ve 11 yılda olduğu gibi dik duracaktır. Türk Metal sendikasına üye olduğu gerekçesi ile işten çıkartan zihniyetin demokrasi konusunda ne kadar çifte standartlı olduğunu göstermektedir. Ancak Türk Metal Sendikası , bu konudaki haksızlıklara asla boyun eğmeyecek ve PROMET A.Ş işyerine kendi huyuna suyunu uygun bir yapı getirmek isteyenlerin, PROMET A.Ş çalışanlarının alınteri ve göz nurunu gasp etmesine izin vermeyecektir. Türk Metal Sendikası , PROMET A.Ş çalışanının sendikasıdır. Türk Metal'in bu süreçte bugüne kadar ister işten çıkarılmış olsun, ister işe devam ediyor olsun, tüm PROMET A.Ş çalışanlarının mağduriyetini önlemek bizim birinci görevimizdir. Türk Metal, Promet A.Ş. çalışanları neredeyse orada olacak ve Promet A.Ş çalışanlarını hakkına koruyacaktır. Bu düşüncelerle, PROMET A.Ş işverenini bir kez daha sağduyulu olmaya çağırıyor, kendilerine barış ve huzur içinde bir üretim süreci için dostça elimizi uzatıyoruz” ifadelerini kullandı.