Türk Dünyası Müzik Eğitimi Birliği, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ve Müzik Eğitimcileri Derneği'nin (MÜZED) iş birliği ile Ankara TÜRKSOY'da düzenlenen törenle kuruldu. Birliğin kuruluş gecesine, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar, AİBÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Alpagut, AİBÜ Müzik Eğitimi AD Başkanı Prof. Dr. Dolunay Akgül Barış, Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece ve öğretim üyeleri, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ve TÜRKSOY üyeleri, MÜZED Kurucu Üyesi Prof. Dr. Ali Uçan ve MÜZED üyeleri, Azerbaycan, Kırgızistan ve Tataristan üniversitelerinin rektör ve dekanları, Gazi, Hacettepe ve İTÜ konservatuvarları öğretim üyeleri ve müzik insanları katıldı.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Prof. Dr. Düsen Kaseinov ile Prof. Dr. Ali Uçan'ın açılış konuşmalarının ardından konuk rektörler de birer konuşma yaptılar. Azerbaycan Devlet Sanatçısı Şef Elnara Kerimova yönetimindeki Orfeon Oda Korosu'nun verdiği mini konserin ardından kurucu başkan, genel sekreter ve kuruluş bildirgesi oylanarak kabul edildi. Toplantıda; Türk Dünyası Müzik Eğitimi Birliği Başkanlığı'na TÜRKSOY Genel Sekreteri ve keman profesörü Düsen Kaseinov, Genel Sekreterliğine AİBÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı ve MÜZED Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Prof. Dr. Uğur Alpagut, Onursal Başkanlığına ise MÜZED Kurucu Üyesi ve müzik eğitiminin duayen isimlerinden Prof. Dr. Ali Uçan seçildi.

Birliğin kurulmasının ardından AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından konuklara Üniversitemiz Sosyal Tesisi'nde yemek ikram edildi. Yemeğe, Prof. Dr. Düsen Kaseinov'un yanı sıra Azerbaycan Ulusal Konservatuvarı Rektörü Siyavuş Kerimi, Azerbaycan Devlet Kültür ve İnce Sanat Üniversitesi Rektörü Farah Aliyeva, Kırgızistan Kalıy Moldobasanov Kırgız Ulusal Konservatuvarı Rektörü Muratbek Begaliyev ile RF Tataristan Kazan Devlet Kültür ve Sanatlar Üniversitesi Sanat Kültürü ve Tasarım Fakültesi Dekanı Alsu Enikeeva katıldı. Yemeğin ardından TÜRKSOY üyeleri ve rektörlerle yapılan toplantıda, AİBÜ ile diğer üniversiteler arasında üniversiteler arasında gelişmeyi sağlayacak anlaşmalar imzalandı. Haber Merkezi