Kültür Sağlık ve Turizm Derneği Başkanı Raif Yavuz bir açıklama yaparak turizm sektörünün yeni sezonunu kutladı.
Yavuz yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; Görsel ve Yazılı basınımızın değerli temsilcileri; Ülkemiz ve Bolu ilimizi Turizm sektörünün yeni sezonunun hayırlı olmasını diliyorum. Bolu ili Merkez İlçesinde, 01.02.2013 tarihinde kurduğumuz, Bolu Kültür Sağlık ve Turizm Derneğimiz, Yeni üye kayıtları yaparak, kanuni süresi içerisinde ilk olağan Genel Kurul toplantısının yapılması için ön hazırlıklarını sürdürmektedir.
İlimiz turizmini bütün boyutlarıyla ele almak, turizm bilincinin yaygınlaştırılması ve Turizmde doğanın kalbi olarak adlandırdığımız, cennetten bir köşe olarak değerlendirdiğimiz Bolumuzu bütün dünyaya tanıtmak idealimiz ve hedefimizdir. Kısaca Turizmin tanımını yapmak istiyorum. Turizm; İnsanların yaşadıkları ve çalıştıkları yerler dışındaki alanlara geçici olarak hareketleri, bu alanlarda konaklamalar esnasında gerçekleştirilen aktiviteler ve kişilerin gereksinimlerini karşılamak için yaratılan imkanlar olarak tanımlanmaktadır. Ölçeği ve türü ne olursa olsun, turizm günümüzün yadsınamaz bir gerçeğidir. Ve ekonomik kalkınmanın önemli bir unsurudur.”
Yavuz sözlerine şu şekilde devam eti; Başka bir ifadeyle; Turizm sürekli yaşanan yer dışında, ticari kazanç amacına dayanmayan nedenlerle yapılan ve yirmi dört saati aşan veya en az bir gecelemeden oluşan geçici seyahat ve konaklamaların ortaya çıkardığı ekonomik ve sosyal nitelikli olay ve ilişkiler bütünüdür.
Yine bir başka ifadeyle; Turizm toplumlar arasında ekonomik, sosyal ve siyasi işbirliğinin en önemli araçlarından biridir. Turizm ekonomik bir olay olduğu kadar sosyal ve kültürel değerlerle toplumların birbirlerini daha iyi tanıyıp yakınlaşmalarına imkan sağlayan, doğanın ekolojik dengesini korumayı da amaçlayarak çevrenin değerini arttıran, insan ilişkilerini barış ve mutluluğa götüren uluslar arası nitelikli ve etkili bir sektördür.”
Bir başka turizm tanıtımı şöyledir:
“Turizm sektörü, iktisadi ve sosyal kalkınma sürecini hızlandıran, bölgelerarası dengesizlikleri gideren, özellikle kadınların ve gençlerin katılımlarını sağlamak suretiyle geniş istihdam alanları yaratan toplumsal refahı yükseltirken sosyal barışı da canlı tutan bir sektördür.
Turizmin bu tanımları ışığı altında turizm faaliyetlerinin belli bazı özellikleri ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla kitlesel olması, toplumsal bir olay olması, önemli b,ir tüketim olayı olması, ekonomik yönünün güçlü olması, çevresel bir olay olması, eğitim ve denetim gerekliliğinin olması, turist gönderen veya turist kabul eden toplumları etkilemesi gibi özellikler bunlardan bazılarıdır.
Turizm çalışmalarımızın başarılı olması, öncelikle basınımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın bu gayretlerimize destek vermesiyle mümkün olacağının bilincindeyiz. Bu nedenle, toplumun her kesiminin olduğu gibi basın organları ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteğini özellikle beklediğimizi belirtmek isterim. Bu sezonun turizm sektörüne, ülke ve Bolumuz ekonomisine, iş adamlarımıza ve turizmcilere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”