Tüketici şikâyetleri ile ilgili olarak Müdürlüğümüze son günlerde Tüketici Hakları Danışma Merkezi" gibi isimler altında tüketicileri muhtelif telefon numaralarından arayarak bankalar tarafından tahsil edilen kredi kartı üyelik ücreti, dosya masrafı gibi ücretlerin iadesinin sağlanması vaadiyle ücret, adres bilgileri, kredi kartı bilgileri ve muhtelif kişisel bilgiler talep edilmektedir. Tüketicilerimizin bu tür vaatlere itibar etmemeleri istendi.
Ticaret İl Müdürü Metin Bakırcıoğlu gerek bankalarla ilgili uyuşmazlıklarda gerekse tüketicinin taraf olduğu sözleşmelerle ilgili diğer uyuşmazlıkların çözümünde yetkili ve görevli mercilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri olduğunu belirtti. Bu nedenle tüketici ile satıcı/sağlayıcı arasında bir uyuşmazlık yaşanması durumunda adı geçen mercilere başvurulması ve bu merciler tarafından yapılan inceleme sonrası verilen karar doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.
Bankalar tarafından yapılan kesintilerle ilgili haksız bir uygulamaya maruz kalınması durumunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilgili hükümlerine dayanarak başvuru yapılması gerektiğini ifade eden Bakırcıoğlu, Öncelikle kredi kartını düzenleyen veya kredi veren bankaya başvuruda bulunularak söz konusu kesintilerin iade edilmesi talep edilmelidir. Başvuru yapılan banka tarafından bu talebe olumsuz cevap verilmesi veya cevap verilmemesi halinde hiç masraf ödemeksizin ikamet edilen yerdeki veya söz konusu hizmeti sağlayan bankanın bulunduğu yerdeki, İllerde Ticaret İl Müdürlüğü, İlçelerde ise Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne şikâyet konusu ile ilgili ispatlayıcı belgelerle başvuruda bulunulması gerekmektedir. 2014 yılı için değeri 1.272,19 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda İl/İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, 1272,19 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemeleri'ne veya bu sıfatla görev yapan Asliye Hukuk mahkemelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Ayrıca hakem heyetlerinin verdiği bu kararlara karşı taraflar, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde Tüketici Mahkemelerine itiraz edebilmektedirler” dedi.