Ticaret İl Müdürü Metin Bakırcıoğlu, Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle yaptığı açıklama da tüketicilerin hakları hakkında bilgiler verdi. Bakırcıoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

1985 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü olarak kabul edilmiş ve her yıl ülkemizde de 15- 21 Mart tarihleri arasında "Tüketici Haftası" olarak kutlanmakta. Ülkemizde tüketicinin korunması alanında temel metin olan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun uygulanmasında yaşanan sorunlar ve diğer Kanunlarda yapılan değişiklikler nedeniyle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun hazırlanması ihtiyacı ortaya çıkmış ve kanun 28 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi.

Yeni Kanunla birlikte tüketicilerin "Ayıplı Mal ve Hizmetle" karşılaşmaları durumunda kullanabilecekleri "Seçimlik Hakları" koruma altına alındı. Satın alınan mal/hizmet; Tatmin edici bir kalitede, Kullanım amacına uygun, Satıcı tarafından bildirilen özelliklere, sahip olmalıdır. Bu özelliklerden en az birini taşımıyorsa AYIPLIDIR. Bu durumda tüketiciler kendilerine sunulan 4 seçimlik haktan birini kullanabilir. Sözleşmeden dönerek paranın iadesini, Satış bedelinden ayıp oranında indirim, Ücretsiz onarılmasını, Malın ayıpsız olan bir yenisiyle değişimini/ hizmetin yeniden görülmesini isteyebilirler.

Malın değeri 2.200 TL'nin altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, Malın değeri 2.200 TL-3.300 TL arasında ise İl Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirler. İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin verdiği kararlar bağlayıcıdır. Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurulardan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Tüketici Mahkemelerinde açılacak davalar ise harçtan muaftır. Tüketiciler, Tüketici Kanununda yer alan düzenlemelere aykırı hareket eden firmalarla ilgili şikayetlerini, Ticaret İl Müdürlüklerine veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne yapabilirler. Edinmek istedikleri bilgiler ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak 175 numaralı ALO TÜKETİCİ” hattını arayabilirler.

Tüketicilerin özellikle dikkat etmesi gereken hususlar;

*Alışveriş yapmadan önce iki kere düşünmek: Alışverişlerinin ekonomik ve ihtiyaca yönelik olduğundan emin olmalılar. Fiş, fatura veya sözleşmenizin bir örneğini mutlaka almalı ve saklamalılar. Sözleşmeleri mutlaka dikkatlice okuduktan sonra imzalamalılar.

*Fiyat Etiketine Dikkat Etmek:Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması halinde lehinize olan fiyatın uygulanması gerekir. Fiyat etiketiyle ilgili şikâyetlerini bulundukları yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerine, Belediyelere ve ilgili odalara yapabilirler.

*Reklamlar: Reklamların dürüst, genel ahlak kurallarına uygun, haksız rekabet yaratmayan, ayrımcılık içermeyen, hastaları yaşlıları ve çocukları istismar etmeyen, kişilik haklarını zedelemeyen nitelikte olması gerekir.

*Aldanmamak: Gıda takviyesi ve kozmetik ürünlerin çeşitli hastalıklara iyi geldiği veya bu hastalıkları tedavi edeceği yönünde yapılan reklamlara itibar etmemelidir.

- 'Hediye kazandınız' veya ‘Alışverişinizden kazandığınız puanlar birikti' şeklinde mesajlar ile tanıtım yaparak kredi kartı numaralarını veya diğer kişisel bilgilerini talep edenlere bu bilgilerini kesinlikle vermemeleri gerekir.

- Bankalara ödenen dosya masrafı ve diğer masrafların ‘Yeni Tüketici Yasasına göre geri alınacağı' ve ‘Başvuru için son gün olduğu' şeklinde cep telefonlarına mesaj göndererek belirli bir ücret talep edenlere itibar etmemelidir.

- Bankacılık Hizmetlerinde, Kredi kullanmadan önce Ön bilgilendirme formu dikkatlice okunmalıdır. Sigorta yaptırmak istenilirse, diledikleri sigorta şirketinin seçebileceğinin unutulmaması gerekir. Bankalar ve kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında herhangi bir ücrete tabi olmayan kart çıkartmak zorundadır. İmzalanan tüketici kredisi sözleşmelerinden 14 gün içinde cayma hakları bulunmaktadır.

*Garanti Süreleri: Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere en az iki yıldır.

*Tüketici Sözleşmeleri: Yazılı olarak düzenlenen sözleşmeler ile bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde olmalı ve bunların bir nüshası tüketiciye verilmelidir.

*Devre Tatil ve Devre Mülk Sözleşmeleri: İmzalanan sözleşmelerden gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden 14 gün içinde cayma haklarının olduğu unutulmamalıdır.

*Paket turlar: Tura katılmalarının mümkün olmadığı durumda turun başlamasından en az 7 gün önce paket turu üçüncü bir kişiye devredebilirler.

*Ön Ödemeli (Maketten) Konut, Devre tatil ve Devre mülk Satış Sözleşmeleri:14 günlük cayma süresi bulunmaktadır. Cayma süresinin bitiminden teslim tarihine kadar geçecek sürede herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakları bulunmaktadır.

*İş yeri dışında satış yapanlar: Tüketiciler, satıcının Gümrük ve Ticaret Bakanlığından alması zorunlu olan yetki belgesine sahip olduğundan emin olmalıdır.

*Mesafeli Sözleşmeler: İnternet veya telefon üzerinden yapacakları alışverişlerde gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde cayma hakkına sahiplerdir. Satıcı, cayma haklarını kullanmalarından itibaren ödemiş oldukları bedeli 14 gün içerisinde iade etmek zorundadır.

*Abonelik Sözleşmeleri: Faturada yer alan tutarın hatalı olması halinde faturanın düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde itiraz edebilirler. Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istedikleri zaman feshedebilirler.

İl Müdürlüğümüz 15-21 Mart Tüketiciler Haftası dolayısıyla,

- 16 Mart 2015 Saat 11.15'te İzzet Baysal Gölyüzü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde

- 17 Mart 2015 Saat 11.00'te Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nde

- 17 Mart 2015 Saat 13.15'te Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda

- 18 Mart 2015 Saat 14.20'de Bolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde

- 19 Mart 2015 Saat 13.30'da Altındağ Belediyesi Kız İmam Hatip Lisesi'nde eğitim seminerleri verecektir.

Bu bilgiler doğrultusunda, tüketicilerimizin aldanmadan ve yanılmadan, akılcı alışveriş etmenin yollarını, satış sonrası hizmetleri, kendi hak ve yükümlülükleri ile üretici ve satıcıların yükümlülüklerini bilmenin bilinçli tüketim için gerekli olduğunu belirterek tüm tüketicilerimizin 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününü kutlarım.