Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kocaeli Bölge Müdürü Zeki Bostancı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş'i ziyaret ederek kurum çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.
TÜİK'in sağladığı veritabanı ve referans merkezi kimliğiyle Türkiye'deki en önemli kurumlar arasında yer aldığını söyleyen Türker Ateş, bu nedenle kurumun veritabanında oluşturulan bilgiler ne kadar sağlıklı olursa, bunların kullanılabilirliği oranının da o kadar yüksek olacağını ifade etti. Kendi çalışmalarında da TÜİK'in verilerine sıklıkla referans verdiklerini dile getiren Ateş, istatistiki verilerin önemini Yatırım teşvik uygulamalarında önceki dönemlerde kişi başına düşen milli gelir rakamı dikkate alınıyordu. Bolu, bu uygulamadan, belirlenen baremin üzerinde kaldığı için yararlanamadı. İzleyen teşvik uygulamalarında da yine istatistik temelli sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi verileri kullanıldı. 61 farklı kriterin istatistiki yansımaları dikkate alındı. Dolayısıyla, bir ile sağlanan desteklerin belirlenmesinde, istatistiki bilgiler hayati önem taşıyor. Bu bilgiler, güncel durumu yansıtan, sağlıklı verilerden oluşmalı; veriyi sağlayan ve derleyerek istatistiğini oluşturan tüm birimler ve kurumlardan gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz” sözleriyle anlattı. Ateş, Bostancı'ya çalışmalarında başarılar diledi.
TÜİK Kocaeli Bölge Müdürü Zeki Bostancı ise TÜİK'e bağlı bölge birimlerinden birisi olarak çalışma alanlarını Doğu Marmara'da bulunan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova şehirlerinin kapsadığını belirterek, faaliyetlerine 113 personel ile devam ettiklerini söyledi. Kurumun istatistik oluşturma ve analiz süreçlerinden de söz eden Bostancı, şuanda bölge müdürlüklerinin yanında iş potansiyeli yüksek olan illerde TÜİK'in il masalarının oluşturulması yönünde pilot bir uygulama sürdürdüklerinden söz ederek pilot uygulama sonunda ortaya çıkan sonuçlara göre il bazlı da ofisler oluşturulabileceği bilgisini verdi. TÜİK veritabanında bulunan bilgilerin kamuya açık olduğunun altını çizen Bostancı, mevzuat gereği yalnızca kişisel bilgilerin paylaşımının söz konusu olmadığını; bunun haricinde, TÜİK'te verisi bulunan bütün bilgilere erişim sağlanabildiğini anlattı. 10 yıldır uygulaması devam eden Yaşam Memnuniyeti Araştırması'ndan da ayrıca bahseden Bostancı, Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın sonuçları ulusal bazlı açıklanıyordu. Bu yıl sonuçları 81 il düzeyinde ayrı ayrı Şubat-Mart döneminde açıklanacak. Bolu'da bununla ilgili olarak 1012 adres ziyaret edildi” dedi.
Bostancı, ziyarette ayrıca Başkan Ateş'e TÜİK tarafından yayınlanan 2012 yılı Bolu istatistik kitabı ve benzer diğer yayınlarından oluşan bir set hediye etti.