Boluspor'un pazar günü kendi sahasında ağırladığı Göztepe maçının ardından çıkan olaylardan sonra TSYD Bolu Temsilciliği adına Mustafa Özkan ve Bülent Çiftçi, saha içinde uyulması gereken kurallara dair bir yazı yayınladılar.
Yayınlanan yazı da basın mensuplarının dikkat etmeleri gereken hususlar maddeler halinde dile getirildi. İşte o maddeler;
Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Spor Yazarları Derneği arasında yapılan protokol gereğince FİFA ve UEFA ulusal ve uluslararası karşılaşmalarda tribün ve saha içinde çalışacak ' KÖŞE YAZARI, MUHABİR ve FOTO MUHABİRİ ' arkadaşlarımın uyması gereken talimatları bir kez daha hatırlatarak, hem kendilerine hemde gazeteleri açısından ilerde yaşanmasını istemediğimiz olayların önüne geçebilmek için TFF İLE TSYD 'nin ortaklaşa almış olduğu kararlara uymak zorunda olduğumuzu kesinlikle unutmayalım.
İŞTE O KURAL VE TALİMATLAR:
1 - Her kulüp en az 2 medya sorumlusu istihdam edecektir. Bu kişiler ( Boluspor medya sorumlusu ) kendi sahalarında oynadıkları tüm müsabakalarda medya görevlilerine yardım için hazır bulunacak ve TSYD ile işbirliği içerisinde olacaktır.
2 - Karşılaşmalarda akredite olan spor muhabiri, köşe yazarı, foto muhabirleri o an ki iki takımın rengini içeren forma, atkı, bere vs gibi malzemeleri üzerlerinde teşhir edemez, Takımlar ve TFF'nin görevlendirmiş olduğu kişiler aleyhinde bağıramaz Karşılaşmaya alkollü gelemez, Basın tribününden fotoğraf ve küçük cep kamerasıyla çekim yapamaz, Akredite kartı olmadan içeriye alınmaz, başkasının üzerine kayıtlı olan akredite kartını kullanamazlar.
3 - Foto muhabiri olduğunu belirten önlük ve boynunda akredite kartı olmayan medya mensubu sahaya kesinlikle giremez. Maç bitiminde veya öncesinde basın tribününden köşe yazarı, kameraman, spor muhabiri sahaya giremez.
4 - Yayın hakkı sahibi kuruluş dışındaki haber amaçlı görüntü almak isteyen diğer kameralar maç sırasında kameralarını basın toplantı odasına veya varsa kamera saklama dolabına koyma zorunluğundadır. Söz konusu kameralar sadece basın odasında ve karma alan içersin de kullanabileceklerdir.
5 - Soyunma odası koridorlarına hiç bir kamera ve foto muhabiri giremez. Fota muhabirleri müsabaka esnasında her iki kale arkasında korner noktası ile kale direkleri arasındaki alanda ' REKLAM PANOLARININ ARKASINDA ' ve oyun çizgisinden 3 metre geride görev yaparlar.
6 - Foto muhabirleri taç çizgisinden veya yedek kulübesinin önünden fotoğraf çekemezler 'Reklam panolarının önüne geçemez ' ler. Foto muhabirleri Devre yada maç bitmeden çalışma alanlarını 'TERKEDEMEZ' yedek kulübesinin önünden ve arkasından geçemezler.
7 - Foto muhabirleri müsabaka başladığı anda görev yerinde olması gerekmektedir. Karşılaşma başladıktan sonra sahaya girmeleri yasaktır. Foto muhabirleri müsabaka öncesi ve oyun esnasında temsilci ile TFF'nin özel olarak görevlendirdiği kişilerin 'UYARILARINI' itiraz etmeden, tartışmadan uymak zorundadır.
8 - Müsabaka öncesi ve sonrasında basın odası haricinde ( stadyum içinde ve çevresinde ) kamera ile çekim yapılamaz.
9 - Türkiye Futbol Federasyonu ile Türkiye Spor Yazarları Derneği ile yaptığı protokol gereğince bu kural ve talimatların uygulanmasını ve görevli gazeteci arkadaşların akreditasyon yapılması yetkisini TSYD tarafından yapılmaktadır. Bu protokol gereğince gazetecilerin çalışma koşulları federasyon temsilcilerince izlenmekte ve kural ihlalleri bir yazı ile TSYD'ye bildirmekte ve kural ihlali yapan gazeteciler ile ilgili cezai işlemler uygulanarak federasyona bildirilmesi istenmektedir.