Gerede Ticaret ve Sanayi Odası'nda organize edilen Prof. Dr. Mithat Melen konferansı, 2015 Türkiye ve Dünya Ekonomisi isimli sunum ile üyelere verildi. Belen, Türkiye'nin nükleer yapımında 30 yıl geciktiğini söyledi.

Gerede TSO Konferans Salonunda düzenlenen konferansın sunumunu Genel Sekreter Şerafettin Dağyıldızı yaparken daha sonra açılış konuşmasını yapan Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka konferansın işadamlarına büyük katkısı olacağına inandığını, ancak katılımın yoğun olmamasından dolayı sitemli olduğunu belirtti. Kaşka, konuşmasında Gerede Ekonomisi hakkında kısa bilgiler verdi.

Programa Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Gerede TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka, Genel Sekreter Şerafettin Dağyıldızı, Gerede MYO Müdürü Yrd. Doç Dr. Nurettin Akçakale, Vergi Dairesi Müdürü Kamil Kabadağı ve Yardımcısı Cevat Bostancı, muhasebeciler, Banka Müdürleri, işadamları Gerede MYO İktisat, İşletme ve bankacılık ve finans bölümü öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. Mithat Melen konuşmasında, günlük hayatta her şeyin ekonomi ile ilgili olduğunu hayatın gerçekten ekonomiden ibaret olduğunu söyledi. Doğa matematiğin kendisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mithat Melen, "Doğa bir matematik ve onun yanında da ekonomi var. Dünyada en çok ekonomiden anlayanlar kadınlardır. Neden en ucuza en iyiyi üretmeye çalışıyorlar. Pazar da arz ve talep vardır. Orada pazarlık var. Pazarlık ekonominin ta kendisidir" dedi.

Melen, hanımların en ucuza en iyiyi üretmeye çalıştıkları için ekonomiden iyi anlayıp değerlendirdiklerini kaydetti. İlköğretimin ortaöğretime, ortaöğretimin yükseköğretime hazırlamadığı gibi yüksek öğretiminde hayata hazırlamadığını iddia eden Belen, ‘'Dünyanın en saçma sınavları ile öğrenci seçiyoruz. Eziyoruz çocukları. Şimdi bir TEOG rezaleti var. Hâlbuki kendi işini yapan ve işini yapabilecek nesiller yetiştirmeliyiz. Teknolojik yüksek mal ve hizmet üretmeliyiz. Katma değeri yüksek mal ve hizmet üretmek içinde çok nitelikli insan kaynağına sahip olmamız lazım'' diye konuştu.

Melen, Türkiye tarihinin en şanslı dönemini yaşadığını çünkü petrol fiyatları düşmüş olup Avrupa kriz içinde olduğunu söyledi.

“NÜKLEERDE 30 YIL GECİKTİK”

Türkiye, Dünyanın en pahalı enerjisini üretip ve çok fazla tükettiğini belirten Mithat Melen, ‘'Nükleer santrallere çevreciler karşı çıktı. Bana kalırsa 30 yıl geciktik. Bütün dünya ülkeleri yaparken üretirken biz üretemiyoruz ve rekabet etmeye çalışıyoruz. Sanki Türkiye'de çevreye çok duyarlıyız. Bunlar siyasi bahaneler aslında. İran, nükleerden atom bombası yapacak kadar güçlü. Dünyayı çok iyi takip etmeliyiz. Üniversitelerde dünya ekonomi araştırması yok'' ifadelerine yer verdi.

Seçimlere girdiğimiz şu günlerde hiçbir partinin ekonomik planı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Melen, ‘'Konuşmalarda hiç bir ekonomi lafı geçmiyor. Ekonomi Bakanları Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'i takdir ediyorum. Bundan sonraki işleri kolay değil. Bir tarafımız krizde bir tarafımız da savaş alanı var'' diye endişesini dile getirdi.

“SAÇMA SAPAN PROGRAMLAR VAR”

Televizyonlarda sabahtan akşama kadar saçma programların seyredildiğinin altını çizen Belen, ‘'İrlanda'nın doğusunda gaz mecrası buldular. Dünyayı alt üst edecek. Ben Ankara'da sordum kimse bilmiyor. Sabahtan akşama kadar birbirini yiyen bir toplum olabilir mi? Sabah 09.00'dan itibaren saçma sapan programlar var. Hiçbir ciddi program yok. 3 tane ciddi adam çıkıp ciddi bir şey söylemiyor'' şeklinde konuştu.

“NESİLLERİMİZE BALIK TUTMAYI ÖĞRETELİM”

Gelecek nesillere balık tutmanın öğretilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Melen şöyle devam etti: ‘'Türkiye az üretiyor, çok tüketiyor. Nesillerimize balık tutmayı öğretelim. Balık vermeyelim. Kabul edelim tembeliz. Az çalışıyoruz. Dikkatli değiliz. Dünya da rekabet etmek malını dünyaya satmak zor. Türkiye 100 milyar dolar ihracat açığı veriyor. Bu açığı kapatmanın tek yolu daha fazla üretmek ama biz cari açığı ya rezervlerle kapatıyoruz yada borçlanıyoruz. Türkiye borç çeviren bir ülke. Büyümesi bile borca dayanıyor. Ama bu tatlı hayat bitecek. Ülkemizde çok seçim oluyor. Haliyle ekonomik yaptırımlarda sıfıra iniyor. En fazla halkına vergi yükleyen Türkiye, yaklaşık 54 milyon seçmenimiz var. Emeklisini çıkar 50 milyon çalışan var. Resmi rakamlarda 26 milyon gözüküyor. Demek ki hepsi gizli. Türkiye'de vergi mükellefi sayısı 6 milyon. Geri kalan 40 milyon kayıt dışı demek oluyor, o zaman ne yapılıyor dünyanın en yüksek KDV'sini ekliyorsunuz.''

“DENİZLERDEN YARARLANMALIYIZ”

Enerjiyi verimli kullanmayı bilmediğimizi vurgulayan Melen, ‘'Nasıl daha fazla üretebiliriz düşünmeliyiz. Hala enerjiyi verimli kullanmayı öğrenemedik. Tüketicinizle oyun kurucu olmalıyız. Türkiye'nin 3 tarafı deniz. Denizlerden yararlanmalıyız. Ticareti artırmalıyız. Denizlere hakim olmayan ticarete hakim olamayız. 2023 yılında kişi başına 10 milyon dolar hedefi gecikilmiş bir nokta. Ben iyi yönetilmediği kanaatindeyim. Ekonomi bilimin kaynağı insan refahını artırmak. Dünya büyüyor. Kaynaklar kıtlaşıyor. Ben o kaynaklardan nasıl daha iyi pay alabilirim. İnsanın refahını nasıl artırabilirim. Nasıl daha fazla gelişebilirim'' şeklinde konuştu.

Döviz kurlarının neden yükseldiğini açıklayan Mithat Melen, ‘'Döviz kurları yükseliyor. Çünkü faizleri tutmaya çalışıyoruz. Enflasyon yüzde 10 olmuş Türkiye'de. Bir yatırımcının kar etmesi için enflasyonun üzerinde reel faiz ödeyeceksiniz. En az yüzde 12 olması lazım. Döviz kuru arz ve talebe göre belirleniyor. Dolara talebin nedeni ise Türkiye'de özel sektörün borçlanması çok yüksek. Her altı ayda ödeme periyotları var. Piyasadan döviz çekiliyor ve talep artıyor. Diğer bir neden de Türkiye'ye daha fazla sıcak para geliyordu o da azaldı gelmiyor. Son haftalarda 15 milyon dolar çıktı buda seçim yüzünden'' diyerek sözlerini tamamladı.

Program sonunda Gerede Kaymakamı Arslan Yurt ve Gerede TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka tarafından günün anısına Prof. Dr. Mithat Melen'e deri cüzdan ve kemer hediye edildi. Daha sonra hatıra fotoğrafı çekildi. Haber Merkezi