TRT Okul'da yayınlanan ‘Rektörler Anlatıyor' programına konuk olarak Raşit Yıldırım ve Esra Kaya'nın sorularını cevaplayan Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, verdiği bilgilerle tercih yapacak öğrencilere AİBÜ'yü tanıttı.
Rektör Coşkun, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin vakıf destekli bir üniversite olmasının üniversitemyi diğer üniversitelerden ayıran en büyük fark olduğuna işaret ederek, merhum İzzet Baysal ve onun kurduğu vakıfla, şu ana kadar üniversiteye yapılan yatırımlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Bolu'nun Ali Ericek, Süreyya Astarcı ve Yaşar Çelik gibi hayırsever işadamlarının da İzzet Baysal'ın açtığı bu çığırda ilerleyerek üniversiteye katkı sağladıklarını anlatan Coşkun, Ali Ericek Beyin yaptırdığı İlahiyat Fakültemiz Ağustos'ta tamamlanacak. Fakültemizin, yapımına başlanacak uygulama camisi de üniversitemize bağışlanacak. Mudurnu'daki kampüsümüzü ve Meslek Yüksekokulumuzu Süreyya Astarcı Bey, Yeniçağa'daki Meslek Yüksekokulumuzu Yaşar Çelik Bey yaptırdı. Yani üniversitemize katkısı olan pek çok hayırseverimiz var. Üniversitemiz bu anlamda farklı bir yer oluşturuyor” dedi.
Bir soru üzerine AİBÜ'deki fakülte, MYO, Yüksekokul ve enstitüler hakkında bilgi veren Rektör Coşkun, göreve geldiğinden bu yana 12 Fakülte, MYO, Yüksekokul ve Enstitü ile 100 bölüm, program ve anabilim dalı açtıklarını ve bunların tüm araç-gereç ve ihtiyaçlarının tamamlandığını söyledi. AİBÜ'nün eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmalar bakımından fevkalade iyi bir performans gösterdiğini anlatan Coşkun, Eğitim ile İktisadi ve İdari Bilimler, iki köklü fakültemiz. Bu fakültelerimizin belli bölümleri çok yüksek puanlarla öğrenci almakta. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizde açılan Maliye bölümüne geçen yıl öğrenci almaya başladık. Bu bölümün birinci ve ikinci öğretimi mevcut. Fen Edebiyat Fakültemiz ise İngilizce eğitim vermekte. Kimya, biyoloji, fizik ve matematik gibi bölümlerimiz lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde tamamen İngilizce eğitim vermekteler. Bu arada hem İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü hem de Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde kısmi İngilizce eğitimi başlamış durumda.”
“‘Sağlık alanında önemli katkılarımız var”
Coşkun, konuşmasında AİBÜ'nün Tıp ve 2 yıl önce öğrenci kabul etmeye başlayan Diş Hekimliği Fakülteleri ile Hemşirelik Bölümü ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'nun sağlık alanında hem Bolu'ya hem de çevre illere önemli katkıları olduğunu ve bu birimlerin hem eğitimde hem de tedavi hizmetlerinde çok iyi duruma geldiğini de sözlerine ekledi.
Program sunucusunun Aşçılık Bölümü ile ilgili sorusu üzerine ise Prof. Dr. Coşkun, Mengen'in artık aşçılık konusunda ‘marka' olduğunun altını çizdi. Coşkun, Mengen'de 2 yıllık Aşçılık ve geçen yıl öğrenci alınmaya başlanan 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinin olduğunu hatırlatıp öğrencilere müjde vererek, Yeni eğitim-öğretim yılında her iki okulumuzu güzel bir kampüste bir araya getireceğiz. Şu anda gerekli yatırımlarımız sürüyor. Yeni laboratuarlar ve uygulama mutfakları ile her iki bölümümüz için ihtiyaç duydukları her türlü araç ve gereci de sağlayarak donanımlı bir okul oluşturuyoruz. Öğrencilerimiz biraz mesafe kat ettikten sonra İtalya, Fransa ve dünyanın ünlü mutfakları ile birlikte eğitimimizi sürdürme planlarımız var” diye konuştu.