Bitki Besleme, Toprak Verimliliği ve Sürdürülebilir Tarımın temelini oluşturan Toprak ve Yaprak Analizleri”nin uygun şartlarda ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için; İlimizin ihtiyacı olan Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuarı” başta Bolu üreticileri olmak üzere, bölge üreticilerinin taleplerini karşılayacak şekilde hizmet veriyor.

Üreticilerin birçoğu gereğinden fazla kimyevi gübre kullanmakta olup; bilinçsiz gübrelemeden dolayı topraklarımız çoraklaşmakta, sularımız kirlenmekte ve çevre kirliliği olmaktadır. Laboratuarlarımızda yapılan tahliller sonrasında alınacak sonuçlar ile gübre kullanımında tasarruf sağladığı gibi, girdi maliyetleri azalıyor, kimyevi gübrelerden kaynaklanan çevre ve su kirliliği ile ilgili koruma tedbirleri alınıyor ve topraklarımızın çoraklaşması engelleniyor.

Laboratuarımızın açıldığı 2007 yılından 2012 yılına kadar analizlerin ücretli olması nedeni ile üreticilerimizin analizlere fazla rağbet etmediği tespit edilmiştir. İlimiz toprakları ve üretici açısından son derece önem verdiğimiz bu hususta hazırlanan Toprak Analizi Desteklemeleri Ekonomik Paket” projesi ile Valiliğimiz ve İl Özel İdare kaynakları kullanılarak analiz ücretinin %70inin desteklenmesi projesi ile 40.000,00 TL. ödenekayrılmıştır. Bunun neticesinde 1.142 adet üreticimizin bu destekten faydalanması planlandı.

2007-2012 döneminde toplam 3019 adet analiz yapılırken, yıllık ortalama 350 adet numune analiz edilmiştir. İl Müdürlüğümüzce hazırlanan Ücretsiz Toprak Analizi” projesinin Valiliğimiz ve İl Özel İdare kaynakları kullanılarak uygulamaya konulması sonucunda üreticilerin yoğun talebi ile bu rakam 2013 yılında 750, 2014 yılında 1131, 2015 yılı Eylül ayıbaşı itibari ile 344adet numuneye ulaşmıştır. Projenin devamı halinde bu rakam artarak devam edecek. Haber Merkezi