Toplumun yüzde 60'lık kesiminin hipnoz olabileceğini söyleyen Algoloji Uzmanı Doç. Dr Nebahat Bulut hipnozun çok geniş bir uygulama alanı olduğunu ifade etti. Saat gibi bir sarkaçla yapılan hipnozun çok dar alanda bir gösterim olduğunu belirten Bulut; kişinin sevdiği, saydığı, önem verdiği biri tarafından da hipnoz olabileceğini söyleyerek kullanılan bir eşyanın, giysinin hatta takının dahi kişiler üzerinde hipnoz etkisi yaratabileceğini kaydetti.

Siyasette de kitleleri etkilemek için hipnozun kullanıldığını belirten Bulut, Bu siyasette de kullanılır, kitleleri etkilemek söz konusu. Siyasiler her zaman vatandaşa nasıl onlardan biri olduklarını ispatlamaya çalışırlar davranışlarıyla, giysileriyle, sözleriyle yaparlar bunu. Toplum olarak her an hipnoz ediliriz” diye konuştu.

Alternatif tıp uygulamalarından olan hipnoz da artık Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe girerek tanınmış oldu. Hipnozun pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanıldığını söyleyen Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Nebahat Bulut, sadece tıbbi alanda değil reklam sektöründe, ticari alanda hatta siyasette dahi hipnozun kullanıldığını ve verilen mesajlarla kitlelerin etki altında tutulabildiğini ifade etti. Bulut şunları söyledi:

ASTIMDAN, KADIN DOĞUMA HİPNOZ…

“Hipnozun çok geniş bir uygulama alanı var. Kadın doğum hastalıkları, göğüs hastalıkları, astım, bronşit, kanser hastalıklarına, ağrıların hafifletilmesinde, deri hastalıklarında yani zihnin ve ruh dünyasının rolü olan bütün hastalıklarda hipnoz kullanılabilir, yardımcı bir tedavi metodu olabilir. Hastalara bu şekilde uygulandığı zaman tedavi başarısını arttırabilir.

TOPLUMUN YÜZDE 60'I HİPNOZ EDİLEBİLİYOR

Yüzde 15 kadar bir kesime hipnoz yapılamadığı istatistiki bir bilgi var. Genellikle toplumda yüzde 50-60'lık kesime hipnoz yapılabiliyor. Yüzde 15'lik kısım çok kolay uygulanabilen, yüzde 15 asla uygulanamayan tip oluyor.

ANNELER DE HİPNOZU KULLANIYOR

Hipnoz çok geniş bir alan. Bu hem tıbbi uygulama şekli olan tarzı var televizyonlarda da görürüz doktor bir saat gibi sarkaçla hastayı hipnotize eder. Ama çok daraltılmış şeklidir bunun. Aslında hayatın bütün alanlarında hipnoz var. Örneği çocuğu olan anneler bilir. Çocuk çizgi film izlerken bütün dikkatini oraya verir. Anneler o sırada çocuğuna yemek yedirir. Çocuk ne yediğinin farkında bile değildir. Anneler çocuğu kandırmak için bu şekilde çocuğun tv izleme anını kollarlar. Hipnoz aslında kelime olarak uyku demek olsa da bu değildir. Hipnoz, yoğunlaşmış bir bilinç hali demektir. Kişinin belirli bir telkine açık hale getirilmesi. Onu eleştirmeden kabul etmesini sağlamak demek. Eleştirdiği zaman o telkini verememiş demek oluyorsunuz.

REKLAM SEKTÖRÜ HİPNOZU ETKİN OLARAK KULLANIYOR

Bunun çok çeşitli örnekleri var. Reklam sektörü örneğin bu hipnoz olayını yoğun şekilde kullanır. Çorba reklamlarında genellikle sıcak kanlı bir anne figürü vardır. Anne eli değmiş, kekler, bisküvilerde bir takım şeyler kullanılır. Yine çocuk figürleri, ahyvan figürleri kişilerin o satılan ürünleri yargılamadan almasını sağlamak için kullanılır. Her konuda hipnozu kullanabiliriz. Günlük ve iş hayatımızda örneğin resmi bir yere giderken, iş başvurusu gibi… Hanımlar bilir siyah döpiyes giysiler, bir inci kolye takılır. Burada verilmek istenen mesaj ben çok ciddi ve mazbut bir insanım. Bu da bir telkindir. Bu da beden yolu, giysi ile yapılan bir telkindir. Bazen kullanılan bir koku hipnoz aracı olabilir. Karşıdaki insanda bir etki uyandırmak, onun sizin istediği yönde davranışını sağlamak için olabilir. İnsanın saçının şekli, kullandığı toka, taktığı küpe de bunlardan olabilir. Kullanılan eşyalar çağrışım yapar.

SİYASETTE KİTLELER HİPNOZLA ETKİLENİYOR

Bu siyasette de kullanılır, kitleleri etkilemek söz konusu. Her zaman vatandaşa nasıl onlardan biri olduklarını ispatlamaya çalışır siyasiler. Kılık kıyafetleri lacivert giyerler genellikle. Lacivert güven rengidir. Ben güvenilir bir insanım, sizin için çalışacağım anlamına gelir bunu hem söz olarak söylerler hem davranışlarıyla seçmeni ikna etmeye çalışırlar. Toplum olarak her an hipnoz ediliriz. Olumsuz görmemek lazım bunu. Olumlu olarak da kullanılır bu. Örneğin öğretmen çocuğa yemekten sonra ellerini yıka dediğinde çok etkilidir. Anne dediğinde çocuk direnç gösterir. Öğretmen onun gözünde saygı durduğu sevdiği bir figür.

HİPNOZ, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI ETKİLİYOR

Her alanda hipnoz var. Sadece tıbbi alanda değil, sosyal alanda da hipnozun çok geniş bir uygulama alanı var. Hipnozun yapmaya çalıştığı kişinin ruh dünyasında yanlış bir yapılanmayı, kurguyu onarmaktır. Kişinin davranışlarında etki oluşturacak şekilde tedavi amaçlı hipnoz kullanılır”