Toki'yi boş verin kendimiz yapalım

İşadamı bir tanıdığım, kuracağı makineler için işyerine ilave 240 mt kare kapalı alanı, 75 bin liraya mal etti. İçine koyacağı makineler belirli bir ısıda çalışan tekstil makineleri, bina da ona göre donanımlı.

Toki de neredeyse bizden 75 mt kare için 240 bin lira isteyecek.

Yeni sanayi sitesi projesi Bolu için gereklidir.Hem sanayi esnafının bir arada, modern iş yerlerinde çalışması, hem Aşağısoku ve Köroğlu Mahallelerinin gelişimi, Bolu'muzun doğuya doğru açılabilmesi için önemlidir.

Tabi yapabilirsek.

Konuya en son Valilik sorumluluğu olmasa da müdahil oldu, böyle önemli projenin gerçekleştirilmesinde katkısı olanın ismi, sanayi sitesi var oldukça yaşayacaktır.

Toki'nin bizi kandırdığını daha önce yazmıştım, baya bir kesim tarafından beğenilip paylaşıldı yazım, bu yazımla da ispatına gayret edeceğim.

Sağlık Mahallesi'nde karşılıklı 130'ar metre kare daireler yapan iki müteahhit arkadaşımdan biri 115 bin liraya dairelerini satarken, diğeri ekstra olarak ankastre, duşakabin, cam balkon eklediği dairelerine 130 bin lira istiyor.

Görüldüğü üzere ekstrasının satış fiyatı metrekareye bin TL düşüyor, Toki'nin yapacağı dört duvar bir çatının metre karesinin binüçyüzelliTL etmeyeceği ortadadır.

Peki ne yapabiliriz?

Belediyenin sosyal yaşam alanı parklarda kafe işletmecilerine ihale sonrası projeyi verip ona göre kafeleri yaptırdığı gibi.

Yeni sanayi sitesinin projesini maket üzerinde hazırlayalım, sonra çekiliş ile dükkan sahiplerini belirleyelim, sonuçta blok blok yapılacak dükkanlarda her bloğu, çıkan sahipleri belediyemizin hazırlayacağı projeye göre, yine belediyemizden yeterlilik alacak olan müteahhitlerle anlaşarak yapımına başlansın, belediye ya da BESOB kuracağı bir ekip ile inşaatların istenen kriterlere uygun yapılıp yapılmadığını denetleyici, olası müteahhit ve dükkan sahipleri arasında çıkacak sorunlarda hakem rolünde bulunsun.

Aynı ekip kamu bankaları ile görüşerek mümkünse faizsiz ya da düşük faiz ile proje için kredi anlaşması sağlayarak cazip hale getirebilir.

1600 civarı başvuru yapılmıştı, bir blok a 40 dükkan düşeceğini kaba hesaplarsak 40 blok eder, 40 hak sahibi içlerinden seçeceği bir kişi, yeterlilik alan müteahhit ile görüşmelerini yapar, 1600 kişiyi parçalayarak daha rahat organize edebiliriz. İlk kazma vurulduktan sonra gerisi gelecektir.

Projelendirme için milyarlarca lira harcandığı açıklandı, herhalde bunun içinde iş yerlerinin boyu posu endamı vardır, alt yapıyı da belediye üstlendiğine göre, ardından camisi, sosyal tesisi çalışmaya başlayacak sanayi yönetimi tarafından bulunacak desteklerle zamanla yaptırılır.

Ben inanıyorum ki en başta verdiğim iş adamı arkadaşım örneğindeki gibi daha uygun fiyata bu dükkânları mal edebiliriz.

Hani neydi?

Hoş bir seda, bir hırka, bir lokma ekmek.