Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencileri halk sağlığı stajı kapsamında Bolu Belediyesi'nin hayata geçirdiği atık su arıtma tesisi, yeni ve eski şantiye, geri dönüşüm santrali, havaalanı ve içme suyu arıtma tesisini gezerek tesislerde yürütülen çalışmalarla ilgilide yetkililerden bilgiler aldılar.
Öğrenciler bilgilendirme gezisinin ardından Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'la da bir araya geldiler.
BOBES'de gerçekleşen buluşmada Başkan Yılmaz tarafından Tıp Fakültesi öğrencilerine belediyenin hayata geçirmiş olduğu projeler ve devam etmekte olan çalışmalarla ilgili bilgiler verildi.
“Türkiye'de böyle bir projeyi bu noktalara getiren bir başka belediye yoktur”
Programda öğrencilerden gelen soruları yanıtladıktan sonra diğer çalışmalarla ilgilide bilgiler veren Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, kendilerinden önceki dönemlerde Bolu'nun su problemini düşünen hiç kimsenin olmadığını belirterek, göreve geldiklerinde ilk iş olarak Boluluları arsenikli Çaygökpınar suyu ve kuyu suyu içmekten kurtardıklarını söyledi.
Başkan Yılmaz konuşmasına şu şekilde devam etti: Biz su ile ilgili sadece böyle bir çalışma yapmadık. Atık su arıtma tesisi de yaparak önce Gölköy'e gelen suları temizledik ve Gölköy'ün temiz bir suyla dolmasını sağladık. Ondan sonra da arıtma tesisinde arıtıp şehre verdik. Ayrıca şehirdeki içme suyu şebekesinin tamamını da sıfırdan yaptık. Yine Kökez suyu şebekesini de revize ettik ve sıfırdan bir de kullanma suyu hattı çektik. Yani şehrin altında üç tane su şebekesi oluşturduk. Ayrıca içme suyu olarak da Bolu'yu sadece Gölköy'e muhtaç etmedik. Karadere Suları'nın tahsisini aldık, projelerini yaptık ve onaylattık. Bu suların getirilmesi ile ilgilide Meclis kararı aldık. 3.600 metre uzunluğunda bir tünelle suyu Bolu tarafına geçireceğiz. Gelecek sene Allah nasip ederse çeşmelerimizden memba suyu, yani şişe suyu kalitesinde bir su akacak. Yetmedi Çele Barajı'nı projelendirdik ve hazır halde bekletiyoruz. Özetle şunu söylemek gerekirse Gölköy, Karadere suları ve Çele Barajı ile 1 milyon nüfusa yetecek kadar su işini Bolu'da çözdük. Bolu'nun nüfusu hiçbir zaman 400 bini geçmeyecek. Bu da şu demektir; dün bizleri kuyu suyuna ve Çaygökpınar'daki arsenikli suya bırakan yapıya istinaden biz bunların tamamını bir kenara atmış, Bolu'yu modern bir kentin modern bir belediyesi olarak yapılması gerekeni yapan hale gelmişiz. Bu başlı başına devasa bir projedir ve Türkiye'de böyle bir projeyi bu noktalara getiren bir başka belediye yoktur. Bunu biz Bolulularla beraber sağladık. Eğer Bolu halkının desteği olmasaydı bunları yapamazdık” dedi.