14 Mart Tıp Bayramı Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen etkinlikle kutlandı.
AİBÜ Tıp Fakültesi, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bolu Düzce Tabip Odası tarafından düzenlenen kutlama etkinliğine, Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Koçoğlu, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi ve Bolu Düzce Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin, İl Sağlık Müdür Vekili Şerife Koçyiğit, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Özmen, Bolu Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Ahmet Hamdi Dudak, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Fahrettin Talay ve Doç. Dr. Nadir Göksügür ile akademisyenler ve tıp öğrencileri katıldı.
‘Hiçbir Meslek Hekimlik Kadar Vazgeçilmez Değildir'
AİBÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan AİBÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi ve Bolu Düzce Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin, hekimliğin çok saygın bir meslek olduğunun altını çizerek, Hekimler en değerli varlık olan insanın beden ve ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi için çalışmaktadır. Tüm meslekler insanlara hizmet içindir ama hiçbir meslek hekimlik kadar vazgeçilmez değildir” dedi.
Hekimlerin insanların yaşamında özel bir yere sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gümüştekin, Sağlımızla ilgili bir dediğini iki etmediğimiz, özel yaşamımıza karışmasına izin verdiğimiz, ne kadar sevimsiz gelirse gelsin tavsiyelerine uyduğumuz, en sevdiğimiz şeylerden bizi mahrum bıraksalar bile yasaklarına uyduğumuz, koşulsuz güvendiğimiz hekimlerin bayramıdır bugün.” diye konuştu.
AİBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Koçoğlu ise, 14 Mart'ın hem tıp öğrencilerinin hem de hekim ve tüm sağlık çalışanlarının bayramı olduğunu ve mutlaka kutlanması gerektiğini ifade ederek, Hekimlik uygulaması sırasında karşılaştığımız zorluklar, hekimlik dışında gelişen olayların üzerimizdeki olumsuz etkileri bizi hekim olma duygusundan uzaklaştırmamalıdır. En sıkıntılı günlerde, en beklenmedik olaylar ve her türlü zorluklar karşısında bile hekimlerimizin yanında olmalı, bu bayramı bayram olarak kutlamaktan geri kalmamalıyız” şeklinde konuştu.
Sağlık İl Müdür Vekili Şerife Koçyiğit ise, toplumun sağlığı için sahada çok büyük emekler verecek tıp öğrencilerine seslenerek, Hastayı kendi anneniz, babanız, kardeşleriniz, çocuklarınız gibi algılayacağınıza ve empati kuracağınıza inanıyorum. Sevgi, saygı ve empati duyguları içinde sağlık hizmetini çok iyi vereceğinizi düşünüyorum.” dedi.
Konuşmasında mesleği icra edenlerin yaşadıkları sıkıntılara değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve tıp öğrencilerinin 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı. Tıp öğrencileri adına konuşan AİBÜ Tıp Fakültesi 6'ncı sınıf öğrencisi intörn Dr. Utku Turan ise, tıp öğrencisinin eğitim koşullarını ve yaşanılan zorlukları anlattı. İthal doktor uygulaması ile öğrenci kontenjanlarındaki artıştan duyduğu sıkıntıyı dile getiren Turan, bu uygulamaların sonucunda işsiz doktorların ortaya çıkacağını söyledi.
‘Hekim Olmak'
Konuşmaların ardından AİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Kükner, ‘Hekim Olmak' konulu bir konferans verdi. Tıp tarihinde kadın hekimler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kükner, önemli bilim kadınlarından biri olan Marie Curie'nin tıp fakültesine kabul edilmediğinin altını çizerek, Günümüze baktığımızda tıp fakültelerinde kız ve erkek öğrenci oranlarının dönem dönem değişiklikler olsa da neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin bu yılki birinci sınıf öğrencilerinin ise sanıyo