Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bakanlığımızca yürütülen yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye'de ‘Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi' uygulamaya başlanılmıştır” açıklamasında bulundu.
Müdürlük açıklamasında şunları ifade etti; Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü ve çevresi mihrakına 3 yıl süre ile senede bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecektir. Bakanlığımızca aşıların dağıtımı amacıyla uçak kiralaması hizmet alımı ihalesi tamamlanmış olup, ilk kampanya 20 Nisan 2014 tarihinden itibaren uygulanacaktır.
İlimizin Merkez, Mudurnu, Göynük, Seben ve Kıbrıscık ilçelerini de kapsayacak olan havadan aşılama kampanyası kırsal bölgelere havadan aşının atılması ile gerçekleşecektir. Hazırlanmış yemlerin içine yerleştirilen kapsül tarzındaki aşıların ağız yolu ile yabani hayvanlar tarafından yenmesi ile bağışıklık sağlanacaktır.
Yemleme ile aşılamanın amacına ulaşılabilmesi için atılan yem aşılarına insanların direk temas etmemesi gerekmektedir. Eğer aşı bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi ise diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla itilebilir. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.”