Gümrük Bakanlığı, Erenköy Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı bir antrepodan imha edilmek üzere sevk edilirken değiştirilen 33 bin çift ayakkabının peşine düştü, kayıp modellerin fotoğraflarını paylaşıp yardım istedi. 81 ilde gümrükten kaybolan bu kanserojen ayakkabılar aranıyor. Gümrükten kaybolan 33 bin çift ayakkabının aranmasına Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından da devam ediliyor.

BOLU TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ BÖLGESİNDE DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada ayakkabıların denetlenmesi için 81 ildeki Ticaret İl Müdürlüklerine gönderildiği belirtilerek şunlar kaydedildi: Kanserojen madde ihtiva eden ayakkabıların iç piyasaya sürülmüş olabileceği ihtimali dikkate alınarak, öncelikle söz konusu ürünlerin marka ve modelleri tespit edilmiş, elde edilen tüm bilgiler ve ürün görselleri 81 ildeki Ticaret İl Müdürlüklerimize denetlenmesi amacı ile gönderilmiştir. Laboratuvar sonuçları en geç 3 gün içinde alınacak ve güvensiz olduğu laboratuvar raporu ile belgelenen ürünlere ilişkin olarak 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunda öngörülen toplatma, imha, ilan ve idari para cezası olmak üzere gerekli yaptırımlar uygulanacaktır”

BU ÜRÜNLERİ ALANLAR 175'İ ARASIN!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gerekli testlerden geçemeyen ve iç piyasaya sürülmemesi gereken ayakkabıların marka ve modelleri ile görselleri paylaştı. Bakanlık, bu ürünlerden alan veya bir satıcıda satışa sunulduğunu gören tüketicilerin ALO 175'i arayarak şikayette bulunmasını istedi. Açıklama şöyle; Söz konusu ürünlerden satın alan veya satışa sunulduğunu gören tüketicilerimiz Bakanlığımız www.tuketici.gov.tr adresindeki 'Tüketici Şikayetleri' linkinden veya ALO 175 tüketici şikayet hattından Bakanlığımıza şikayette bulunabilirler.”

“ÖNEMLİ OLAN VATANDAŞIMIZIN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİDİR”

Konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaları sorduğumuz Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Metin, Bu tip mamuller üzerinde bizim bakanlık olarak rutin denetimlerimiz piyasa denetimleri kapsamında devam etmektedir dedi ve açıklamalarına devam etti. Yıl içerisinde 81 ilimizde de dönem dönem çeşitli ürünlerin denetimi yapılıyor. Ayakkabı, kırtasiye malzemeleri gibi ürünlerin denetimlerini okulların açılacağı dönemde yoğunlaştırıyoruz. Ayrıca her ürünün kullanımına yönelik denetimlerimiz yapılmakta. Bu kapsamda da ayakkabıların yapılan rutin denetimin dışında söz konusu olayla alakalı da özel incelemeler iller bazında da yapılacaktır. Alınan örnek numuneler tahlile gönderilecek laboratuvarlara, orada çıkan sonuca göre inşallah bu denetimimizi şekillendireceğiz. Önemli olan vatandaşımızın sağlığı ve güvenliğidir.”

“173 DENETMEN YARDIMCISI GÖREVE BAŞLADI”

Vatandaşın sağlığını ve güvenliğini korumak adına yeni kadroların açıldığını belirten Metin, Biz bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında Türkiye'de denetmen yardımcısı kadrolarını açtık. Şu anda 173 arkadaşımız Türkiye genelinde görev yapıyor bu arkadaşlarımızın sayısını önümüzdeki yıl içerisinde arttıracağız. Çok daha profesyonel yapıda denetimlerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

“SAĞLIĞA ZARARLI ÜRÜNLERİN İTHALAT İŞLEMLERİNİ SONLANDIRIYORUZ”

Türkiye'ye giren İthalat aşamasında bütün ürünlerin denetlendiğini ifade eden Metin, Bu konuda çeşitli bakanlıklarda yetki üründen ürüne değişiyor. Sanayi Bakanlığımız, Ekonomi Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız, başta olmak üzere bir çok bakanlığımızın ithal edilen ürünlere ilişkin olarak bir yetkisi var ve bu denetimler yapılmaktadır. Bizde bizim yetki alanımızda ki tüm ürünleri öncelikle sağlık güvencesi yönünden ve diğer teknik özellikleri yönünden denetliyoruz. Takip ediyoruz, tahlil ediyoruz. Teknik özellikleri ve sağlığa uygun ise ithalatına izin veriyoruz. Dolayısı ile diğer Bakanlıklarımızın yapmış olduğu denetimlerin sonuçlarına göre yine ithalat işlemlerini sonlandırıyoruz. Bu noktada ki denetim tüm bakanlıklarımız ile birlikte sıkı bir şekilde yapılmaktadır” dedi. Olayın Bolu'da ki boyutunu değerlendirmesi için kendisine ulaştığımız Bolu Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tekin Eser, konuyla ilgili sorduğumuz sorularımıza cevap vermedi.