Cumhuriyetin 91. Yaşı Bolu'da törenlerle kutlandı. Valilik Makamı'nda başlayan kutlamalar, Belediye Meydanı'nda devam etti. Meydan'da tören geçitleri halk tarafından coşkuyla karşılandı ancak geçtiğimiz hafta ülkeyi yasa boğan 3 şehit ve Karaman'da maden ocağında 18 maden işçisinin mahsur kalması nedeniyle etkinlikler kapsamında yer alan diğer programlar iptal edildi. Vali Zahteroğulları törende yaptığı konuşmasında Bu bayramı yine hüzünlü kutluyoruz” dedi.

Cumhuriyetin 91. yılı tüm yurtta olduğu gibi Bolu'da da kutlandı. Kutlamalar sabah saat 09.30'da Valilik Makamı'nda Vali Ahmet Zahteroğulları'nın Garnizon Komutanı İsmail Güneşer ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile birlikte tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Valilikte düzenlenen törenin ardından protokol üyeleri İzzet Baysal Caddesi boyunca yürüyerek Belediye Meydanı'nda hazırlanan tören alanına geldi. Burada Vali Ahmet Zahteroğulları, beraberinde Garnizon Komutanı Güneşer ve Belediye Başkanı Yılmaz ile birlikte halkın bayramını kutladı. Öğrencilerin protokole saygı buketini sunmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasının ardından Vali Ahmet Zahteroğulları kürsüde günün anlamına ilişkin konuşmasını yaptı. Zahteroğulları, geçtiğimiz haftasonu Hakkari'de 3 askerin şehit edilmesi ve Karaman'da bir maden ocağında su basması nedeniyle 18 işçinin mahsur kalmasından ötürü bu bayramın yine üzüntülü kutlandığını söyledi.

“UMUTLU BEKLEYİŞİMİZ DEVAM EDİYOR”

Zahteroğulları, Bu bayramı yine hüzünlü kutluyoruz. Önce Hakkari'den 3 kahraman vatan evladının kalleşçe şehit edildiği haberi, peşinden Ermenek'ten gelen yerin 400 metre altında alın teri ile rızıklarını arayan 18 Vatan evladının madende mahsur kaldığı haberi yüreklerimizi acıttı. Bu nedenle hüzünlüyüz ancak Allah'dan ümit kesilmez umutlu bekleyişimiz devam ediyor. Allah'tan milletimize iki bayramı birden yaşatmasını diliyorum. Bu coğrafyada dün söz sahibi bizdik, yarın da yine inşallah biz olacağız. Bu topraklar çok savaş gördü. Çok ihanet gördü, işgal gördü, gecenin zifiri karanlıklarını da gördü. Ama sabaha olan ümidini hiç kaybetmedi. Çok şükür sabahları da gördü. Bu millete ihanet edenlerse; ya o karanlıklarda boğulup gittiler, ya da hala aydınlığa hasret yaşıyorlar. Bugün ihanet edenlerin de, aslan gibi yiğitlerin karşısına çıkma cesareti bile gösteremeyerek, pusu kuran, kalleşçe arkadan vuran hainlerin de, emin olun akıbeti farklı olmayacaktır. Emin olun biz oyunu bozacak güçteyiz ve bozacağız. Asla yılmayacağız, yıkılmayacağız. Bu coğrafyada ayakta kalmanın, dimdik durmanın kolay olmadığını bilerek daha çok çalışacak, daha çok üreteceğiz. Her alanda güçlü olacağız. Bir yandan eğitim seviyemizi ve kalitesini yükseltirken, diğer yandan 2 katrilyon dolar GSYH, 500 milyar dolar ihracat ve 20 bin dolar kişi başı gelirle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız” dedi.

“DEVLET MİLLET İÇİN VARDIR”

Zahteroğulları konuşmasının devamında, Bir yandan demokrasimizi daha çok geliştirirken diğer yandan insanımız için en ileri insan hakları, refah ve huzur ortamını temin edeceğiz. Zira, hedeflenen ekonomik ve sosyal kalkınma, ancak hür ve özgür bir ortamda sağlanabilir. Daha ileri demokrasi, daha yaygın sosyal adalet ve daha güvenilir bir adalet sistemi ile gerçek anlamda demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini mutlaka yakalayacağız. Cumhuriyet tarihimiz buna şahittir ki biz en yüksek ekonomik ve sosyal kalkınma hızını demokrasimizi iyi işlettiğimiz dönemlerde yakaladık. Cumhuriyet arzuları ve çabaları olmuştur. Ama bilinmelidir ki belki Cumhuriyetsiz Demokrasi olabilir ama Demokrasisiz Cumhuriyetten asla söz edilemez. Cumhuriyet milletin iradesi ve milletin kendi kendini idaresi ise zaten aksi de düşünülemez. Devlet bir toplumsal sözleşmenin ürünüdür. Devlet millet için vardır, bizler de millet için varız ve milletin hizmetkarlarıyız. Nitekim Atatürk ‘de Cumhuriyeti ve demokrasiyi aynı anlamda kullanıyor ve diyor ki; Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir” Demokrasi olmadan cumhuriyet özünden yoksun, içi boş bir kavramdır. Yine zaman zaman devlet ve milletin arasına mesafeler konulduğu, milletin devletine küstüğü, devletin milletine kızdığı dönemler de yaşadık. Ancak; yine Atatürk'ün ifadesiyle Artık hükümetle millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet, millet hükümettir.” Çoğulcu demokrasi ve demokratik cumhuriyet aynı zamanda milli birliğimizin de teminatıdır. Bu ülkeyi herkesin kendini özgürce ifade edebildiği, özgürlüklerini sınırsız kullanabildiği, özgürlüğünü kullanırken bir başkasının özgürlük alanını ihlal etmediği bir demokratik kültür, medeniyet düzeyi ve demokratik cumhuriyete kavuşturamadığımız sürece, bugün yaşamakta olduğumuz birçok ekonomik ve sosyal sorunun benzerlerini yaşamaya devam ederiz. Biz cehaleti eğitim ve bilimle, zihinlerdeki geri kalmışlığı ekonomik ve sosyal kalkınmayla, şiddeti ve haksızlığı adaletle yeneceğiz. Tüm bunları yapabilmek için de eksiksiz bir demokrasiyi ve demokratik cumhuriyeti hep birlikte inşa edeceğiz ve sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

TÖREN GEÇİTLERİ COŞKUYLA İZLENDİ

Zahteroğulları'nın Cumhuriyet Bayramı konuşmasının ardından Canip Baysal Lisesi öğrencileri tarafından Cumhuriyet şiirleri okundu. Ardından törene katılan birliklerin tören geçitleri yapıldı. Öğrenci birlikleri, askerî birliklerden sonra kurum ve kuruluşlar ile STK'ların araç kortejleri vatandaş tarafından coşkuyla izlendi.

PROGRAMLAR İPTAL EDİLDİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 91. yılı kutlamaları kapsamında bulunan ve saat 17.00'de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün toplantı salonunda Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Türk halk Müziği Korosu tarafından verilecek olan Kurtuluş'a Giden Yol adlı tematik konser, İzzet Baysal Caddesi'nde saat 18.30'da yapılacak olan Fener Alayı ve Valilik Cumhuriyet Resepsiyonu geçtiğimiz hafta ülkeyi yasa boğan 3 şehidin olması ve Karaman'da maden ocağında 18 maden işçisinin mahsur kalması nedeniyle Valilik tarafından iptal edildi.