Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Nuri Ergüzel, teknolojinin kendi amacına göre değil, insanların istediği doğrultuda kullanması gerektiğini savundu.

Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Nuri Ergüzel, teknolojinin kendi amacına göre değil, insanların istediği doğrultuda kullanması gerektiğini savundu. Ergüzel, açıklamada, günümüzün en önemli unsuru haline gelen akıllı telefonlar ve teknolojik aletlerin insan ve kalp sağlığı açısından önemine değindi. İnsan sağlığı için en önemli unsurun hareket olduğuna dikkat çeken Ergüzel, teknolojinin gelişmesi ile birlikte, insanların işlerini daha kolay yapmaya başlayarak sorunlarını en kısa ve kolay yönden çözdüğünü anlattı.

Ergüzel, teknolojinin kendi amacı doğrultusunda değil de insanın kendisine en faydalı şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yaparak, Artık teknolojinin gelişmesi ile birlikte cep telefonlarımı da akıl almaz şekilde gelişti ve değişti. Artık bir cep telefonu ile birçok işlem yapılabilmekte. Biz kendi açımızdan bakacak olursak, bu teknolojik gelişmeyi sağlık açısından da kullanabiliriz. Bazı akıllı telefonlar için geliştirilen sağlık yazılımları var. Bunlardan en önemlisi nabız ölçümü yapan yazılım ve uygulamalar. Bu tür telefonlarda özellikle ritim bozukluğu olan hastalarda kalp hızı bizim için çok önemli. Çok da bilmiyorum açıkçası bu programlar ne düzeyde doğru ölçüyor nabzı. Ama eğer doğru ölçüm yapıyorsa tedaviyi kolaylaştırma adına bize yardımcı olur. Çünkü birçok hasta nabzını takip edemiyor. Özellikle ritim bozukluğu varsa bunu saymak zor” dedi.

Diğer taraftan, cep telefonlarının yaygınlaşması ve ebatlarının büyümesi ile ilgili olarak da, bazı kesimlerde cep telefonunun kalbe yakın tutulmasının ritim bozukluğuna sebep olacağı algısının olduğunu belirten Ergüzel, Bunun gösterilmiş bir tıbbi verisi yok. Ritim bozukluğu yaptığına dair bir veri yok. Ama bir kanaat var. O yüzden kalbe yakın olması önerilmiyor. Kalbe yakın tutulmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar var” ifadesini kullandı.

KALP PİLİ KULLANANLAR DİKKAT ETSİN

Ergüzel, özellikle kalp pili bulunan hastaların cep telefonu ve akıllı telefon kullanımına dikkat etmesi gerektiğini dile getirerek, Buna özellikle kalp pili olan hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Bunlar da elektromanyetik alan yarattığı için kalp pilinin ayarlarında bozulmalara sebep olabilir. Bu hastaların kalbine yakın tutmamaları bel seviyesinde veya altında taşımalarını göğse yakın taşımamaları tavsiye edilir” diye konuştu. Telefonların ebatlarının büyüdükçe çevreye yaydıkları elektromanyetik ve radyasyon miktarlarını da arttığını ifadelerine ekleyen Ergüzel, Radyasyonun her türlüsünün sağlığa zararlı olduğu biliniyor. Özellikle yine kalp pili olan hastaların bunu taşımamaları lazım” dedi.

Bütün bunların yanında, teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların günlük hayatlarının da daha kolaylaştığını aktaran Ergüzel, bunun kalp sağlığı açısında etkilerine değindi.

HER ŞEYİN KOLAYLAŞMASI SAĞLIK İÇİN SAKINCALI

Hareketsizliğin insanlar için en büyük sorunu olmaya başladığına dikkat çeken Ergüzel, Kalp sağlığı içinde en önemli şey de hareket. Kalp yağlanması dediğimiz gevşeme bozukluğu çok yoğun bir şekilde arttı ve genç yaşlarda görülmeye başladı. Kilolu bir nesil geliyor. Kilo zaten direkt olarak kalp damar sağlığını etkileyen bir unsur düzenli yapılan egzersiz kalp sağlığı için olmazsa olmaz bir şey. Onun için her şeyin bu kadar pratikleşmesi elden ve hareket etmeden yürütülür olması sakıncalı” diye belirtti. Haber Merkezi