Diş Hekimliği Fakültesi'nin şehir merkezindeki eski yerleşkesinde faaliyet gösteren Teknokent için düşünülen 5 bin metrekarelik yeni binaya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onay bekleniyor. En büyük hissedarın AİBÜ olduğu TeknokentA.Ş'ye Bakanlığın bu hafta içinde onay vermesi halinde önümüzdeki yıl üniversite ve Bolu büyük bir Teknokent'e kavuşmuş olacak.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun şehir merkezinde MYO yerleşkesinde faaliyet gösteren Teknokent'in yakın zamanda daha geniş bir alanda hizmet vereceğini söyledi. Bu hafta içinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda ilgili Genel Müdürlükte bir görüşme yaparak, sundukları Teknokent Projesi'ne onay almayı umduklarını belirten Coşkun, onayın ardından aynı mekanda 5 bin metrekarelik Tekonkent'in Bolu'ya ve üniversiteye kazandırılacağını söyledi.

“HEDEFİMİZ İÇİN DAHA FAZLA MEKANA İHTİYACIMIZ VAR”

Teknokent'in Diş Hekimliği fakültesi'nin şehir merkezindeki eski yerinde, dar bir alanda hizmet verdiğini kaydeden Coşkun, hedeflerinin bu olmadığını söyledi. Coşkun, Bolu Teknokentimiz şuanda şehir kampüsümüzde faaliyet gösteriyor. Kampüsümüzdeki Teknokent'e ayırdığımız fiziki mekan oldukça küçüktü. 2014'te Diş Hekimliği Fakültesi'nin boşalttığı bina Teknokent'in hizmetine sunuldu. Biraz daha fazla proje yürüyebiliyor ama bizim hedeflediğimiz ideal rakam değil. Bana gelen bilgilere göre 16 proje Teknokent'te çalışılıyor. Tabi hedeflediğimiz rakamı elde etme noktasında daha fazla fiziki mekâna ihtiyacımız var. Benden önce ayrılan bir alandı burası. Bunun üzerine daha büyük bir mekâna sahip olmak için 5 bin metrekarelik bir alana sahip binayı düşünüyoruz” dedi.

Bu yılın başında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile görüşerek Teknokent binası için kendisinden destek istediğini belirten Coşkun, Bakan'dan söz aldıktan sonra da çalışmaları hızlandırdığını ifade etti.

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI'NDAN TEKNOKENT SÖZÜ

Coşkun, Sayın Bakanımızla görüştüm. Teknokent ile ilgili bir bina yapmayı istediğimizi söyledim. Kendisinden destek istedim. Sayın Bakanımız sağolsun bu desteği vereceğini söyledi. Görüşmeden sonra kolları sıvayıp hızlı bir şekilde adımları atmaya başladık”

BAKANLIKTAN BU HAFTA ONAY BEKLENİYOR

Şehir Merkezinde bulunan MYO kampüsündeki Diş Hekimliği eski yerleşkesinde faaliyet gösteren Teknokent'in alanda bulunan iki küçük binanın yıkılarak yerine çok daha modern ve uygun koşullarda hizmet verebilecek yeni bir bina yapılacağını belirten Coşkun, Şuan ki alanda iki küçük bina kaldırılacak yerine daha büyük bir bina yapmayı hedefliyoruz. Alt yapıları tamamlandı. İmar izinleri, bürokratik işlemleri tamamlandı. Projesiyle birlikte en son geçen hafta Bilim Sanayi Bakanlığı'na son haliyle projemizi götürmüş olduk. Bu hafta içinde ilgili Genel Müdür'den bir randevu talep ettim. Dosyamızda bir eksiklik olmadığını da öğrendim. Sayın Genel Müdür'le de son durumu paylaşıp binamızın yapımı noktasında kendisiyle görüşeceğim. Görüşmeden sonra duruma göre binamızı bir an evvel yaptırıp iyi bir Teknokent binasına, daha fazla projenin yürütülebileceği bir binaya kavuşmuş oluruz önümüzdeki sene” diye konuştu.

EN FAZLA YAZILIM PROJELERİ YÜRÜTÜLÜYOR

Teknokent'te şuan 16 firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden Coşkun, en fazla da yazılım projeleri yürüten firmaların bulunduğunu kaydetti. Coşkun Şuanda 16 projemiz var. Teknokent'te yürüyen 16 proje ağırlıklı olarak yazılım firmaları var. Otomasyon sistemleri üzerine değişik kurumların, kuruluş ya da özel sektörün ihtiyaç duyduğu yazılımlar üretiliyor. Elektrik alanı ile ilgili projeler ve bir tane de kanatlı hayvan yetiştiriciliği üzerine bir proje olduğunu biliyorum”

Rektör Coşkun, Teknokent'ten beklentileri ise şöyle ifade etti: Teknokent'ten beklentimiz, aslında şunun için kurulur. Üniversite ve sanayinin bir araya gelerek ve bu kendilerine tanına mekanda AR-GE yaparak katma değer yaratan bir ürün ortaya koyma gibi bir çalışma ortamı ortaya koyuyor. Bununla beraber üniversiteler, sanayi ihracat potansiyeli yüksek, ürün geliştirme, yeni teknolojiler ortaya koyma, otomasyon sistemi geliştirme, yazılım sistemleri geliştirme gibi pek çok alanda yapılacak çalışmalarda bu tüp ürünlerin bir an evvel ekonomiye kazandırılması ve böylece ülkenin gelişimine katkı sağlanması. İhracat rakamları hangi rakamsallarda olursa olsun bilhassa yüksek nitelikli teknolojik alanlarda yapılacak olan projeler ve elde edilecek olan ürünlerin ülkeye ve ihracat neticesinde de ekonomiye büyük katkısı olacaktır.

VERGİDEN MUAF OLACAKLAR

Tekonkent A.Ş'nin en büyük hissedarı üniversitedir. Üniversiteye ne katkısı var? Teknokentle beraber öğretim üyelerimizi de orada proje yürütebilecek. Hatta şirket kurabilecek veya şirketlere ortaklık yapabilecek. Öğretim üyelerimizin bu tip kuracakları veya ortak olacakları şirketler ya da danışmanlık vasıtasıyla kazanacakları gelirler döner sermaye üzerinden değil, doğrudan kendilerine yansıyor. Diğer taraftan sanayiciye de bu ürünün üretimi esansında kullanılan mekana herhangi bir vergi tahsili yapmayacak devlet. Hatta ürünle ilgili vergi muafiyetleri olduğunu biliyorum. Devletin bu teşviki 2023'e kadar sürüyor. Şuanda öğretim üyeleri için Teknokent'in sunduğu imkânlar döner sermaye kapsamı dışında, sanayici de bu tip vergi muafiyetinden 2023'e kadar faydalanabiliyor. Her ikİ tarafı da ortak noktada buluşturuyor. Üniversitedeki bilgiyi, sanayideki tecrübeyi aynı noktada AR-GE faaliyetleri yaptırarak iyi ürünlerin piyasaya çıkarılmasını sağlayan yerler buralar. Prototip ürün geliştirme noktası olan teknokentler, patent geliştirme merkezi oluyor. Burada yapılan her türlü faaliyet vergiden muaf. Bizim tabi temel hedefimiz öğretim üyelerimizin katkılarıyla yapılacak olan projeler bu anlamda üniversitemize pek çok katkı sağlayacak. Onların alacağı katkı üniversitenin başarısı olmuş olacak

Ne kadar fazla proje yapılırsa, ne kadar fazla öğretim üyesi ve sanayi beraber faaliyet yürütürse bu anlamda üniversitemiz de teknolojiye, bilime, nitelikli ürün yetiştirme anlamında yüksek kabiliyettli olacak. Üniversitenin seviyesi çıkmış olacak. Küçük bir teknokente sahibiz ama mevcut halimizle kapasitemizi maksimum kullanıyoruz. Daha fazla kapasitemiz olduğu takdirde Bolu dışından da talepler çok Bolu'da adeta sanayi üniversite işbirliğinin çok güzel bir örneğini görmüş olacağız.

METREKARE BAŞINA 12 LİRA

Teknokent'in bu projelere sağladığı mekanlar dolayısıyla proje sahipleri işgal ettikleri yer kadar metrekaresine göre bir kira ödüyor TeknokentA.Ş'ye, üniversiteye değil. Bizim de kiralarımız makul seviyede. Sunabileceğimiz mekan daha da artarsa Teknokent gelirlerimiz de artmış olacak. Neticede hissedarız. Makul bir kira ödeme söz konusu”

Teknokent'te şuan faaliyet gösteren 16 firma sahip oldukları çalışma alanlarına metrekare başına 12 liradan olmak üzere 300 ile bin lira arasında kira ödüyor.

Haber Merkezi