Türkiye'de yaşayan Tayvanlılar '2013 Bahar Ziyafeti' etkinliğini Bolu'da gerçekleştirdi.
Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu'nun düzenlediği yemek yarışmasında bir araya gelen Tayvanlılar, etkinlik öncesi mutfağa girerek, kendi ülkelerine özgü yemekleri hazırladı.


Avrupa'nın en büyük otoyol Alışveriş Merkezi olan Highway Outlet Alışveriş Merkezi'nin Balo ve Kongre Salonu'nda düzenlenen etkinliğe; Tayvan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. James Chen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Hayri Coşkun,Bolu Tivaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Bolu Dağı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Daylan, Bolu Dağı AŞ Genel Müdürü Hasan Umur ve çok sayıda davetli katıldı.

İstanbul, Ankara ve çeşitli illerden gelen Tayvanlılar, en güzel yemeği yapabilmek için birbiriyle yarıştı. Yarışmacılar, Türk ve Tayvan mutfağından hazırladıkları çeşitli yemekleri davetlilerin beğenisine sundu.

Etkinlikten dolayı mutlu olduğunu belirten Fatih Üniversitesi öğrencisi Habib Shen, "7 yıl önce Tayvan'dan geldim. Manisa'da lise okudum. Liseyi okuduktan sonra Fatih Üniversitesi'ni kazandım. 3. sınıf öğrencisiyim. Türkiye'yi çok güzel buluyorum. Müslüman bir ülke olduğu için burada kalmak istedim. Tayvan'da fazla Müslüman olmadığı için burayı tercih ettik. Türk yemekleri çok güzel, her şey çok güzel." dedi.

Highway Balo ve Kongre Salonu'nda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tayvan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. James Chen, Türkiye ve Tayvan'ın ortak değerleri olduğunu söyledi. Chen, "Bu değerler, birbirimize duyduğumuz sevgi ile ilgilidir. Biz aynı zamanda aynı hedef için çalışıyoruz. Bu hedef, Tayvan ve Bolu başta olmak üzere, Türkiye ile işbirliği, akademik-kültürel bağlar ve dostça ilişkiler kurmaktır. Bu hedefi, el ele ve kalp kalbe birlikte çalışarak yakalayabileceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise Türkiye ve Tayvan'ın köklerine bakıldığında kardeş olduğunu ifade ederek, "Bizim atalarımız da o bölgeden gelmiş. Belki biraz incelersek kardeşiz. Kardeşlerimizin Bolu'ya gelip bizi şereflendirmeleri dolayısı ile çok memnunum. Bu geliş ve gidişler, insanların birbirlerini daha yakından tanımalarına vesile olacak. En azından ön yargılar varsa ondan kurtulacak. Bu vesile ile karşılıklı işbirliği ve dostluk gelişecek. İnşallah ticari ve ekonomik alanda da sürdürerek, bunu pekiştirecek bir mekanizmaya doğru hep beraber ilerleriz." diye ifade etti.
Törende ayrıca AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ve BTSO Başkanı Emin Semercioğlu birer konuşma yaptılar.
Yapılan konuşmaların ardından, yemek yarışmasına geçildi. Bolu Mengen Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerinden 5 kişilik, Tayvan İstanbul ekibinden 5 kişilik, ustası Bolulu olan Tayvan Ankara ekibinden de 6 kişilik olmak üzere toplam 3 ekibin bulunduğu yarışmada, ipi‘'en iyi pişirilen yemek'' dalında Bolu ekibi göğüsledi. ‘'En popüler yemek'' dalında Tayvan İstanbul ekibi, ‘'En yaratıcı yemek'' dalında ise Tayvan Ankara Ekibi ilk sırayı aldı.
MÖNÜDE NELER VARDI?
Yemek yarışması için saatler öncesinden çalışmaya başlayan ekipler, hummalı bir çalışma ile yarışma saatine yetişmeye çalıştı.
Mengen Aşçılık Okulu öğrencileri, Mengen Bulgur Çorbası'nın yanında, ana yemek olarak keşli cevizli erişteyle birlikte servis edilen kuzu kol sarma hazırladı. Pazı ve yaprak dolması da yapan ekip, modern bir tarzda kabak tatlısı da servis etti.
Tayvanlı ekipler ise, Çin böreği, pirinç ve köfteden oluşan ve buharda pişirilen inci köftesi, sebzeli pirinçli makarna, soya soslu dana incik ve Çin mantısını misafirlerin beğenisine sundu. Programda daha sonra ise hediye çekilişi, ka