Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararda değişiklik yapılması hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı (2014/7253) ile Mudurnu ve Göynük İlçelerimiz fındık üretimine izin verilen ilçeler kapsamına girmişti. İlimiz siyasetçi ve bürokrasisinin yoğun çalışmaları ve İlimizde düzenlenen 12-13 Nisan 2014 tarihli Ortak Akıl Toplantısında yapılan talep sonrası iki ilçemizin biraz gecikmeyle de olsa fındık üretimine izin verilen iller arasına alınması memnuniyetle karşılandı. İlimizde Fındık alanlarının yoğun olarak bulunduğu Mudurnu İlçesi Taşkesti Beldesinde fındık üreticilerinin ‘Alan Bazlı Fındık Desteklemeleri' hakkında bilgilendirilmeleri ve eksiklerini tamamlayarak müracaatlarını sağlamak için bir toplantı yapıldı.

Mudurnu ve Göynük İlçe Müdürleriyle beraber teknik elemanlar ve çiftçilerin katıldığı toplantıda sunumlar eşliğinde açıklamalarda bulunan İl Müdür Yardımcısı Nuri Erikli, yeni Uygulama Tebliğinin henüz yayımlanmadığını, ancak Mudurnu ve Göynük ilçelerinde ruhsatlı alanlarda fındık üretimi yapan çiftçilerimizin, ÇKS kayıtlarını ve güncellemelerini 30 Haziran tarihine kadar yaptırmaları gerektiğini belirtti. Alan bazlı fındık desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ayrıca fındık bahçelerini kayıt ettirmelerini ve fındık üretici belgesi almak üzere fındık beyannamesini doldurarak İlçe Müdürlüklerine müracaat etmelerini istedi.

Ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçenlere yapılmakta olan Telafi Edici Ödeme Desteği” ve diğer detayların görüşülerek soruların cevaplanmasının ardından Fındık Hastalık ve Zararlıları hakkında ayrıca bir sunum daha yapıldı. Bölgede oldukça büyük zarar yapan Fındık Kozalak Akarı”nın sebep olduğu ve yöre çiftçisinin Fındık Gülü” olarak adlandırdığı kozalakların elle toplanmasının mücadele için oldukça önemli olduğunu belirten Erikli, İlimizin fındık üretimine izin verilen iller arasına alınmasının oldukça sevindirici olduğunu ve bölgeye ekonomik yönden çok büyük katkı sağlayacağını söyledi. Katılımın ve ilginin çok yoğun olduğu toplantı, İlimizin fındık üretimine izin verilen iller arasına alınmasını sağlayan Sayın Bakanımıza ve diğer emeği geçenlere şükran ve teşekkürlerin sunulmasıyla sona erdi. Haber Merkezi