18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla hazırlanan Taş Mektep” filminin gösterimi yapıldı ve filmin oyuncuları ile söyleşi gerçekleştirildi.
Çanakkale müdafaası gibi, ruh ve iman gücüyle kazanılan Sakarya Savaşı'nda şehit düşen gençlerin hikayesinin anlatıldığı film, izleyenleri duygulandırdı.
Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Salonun merdivenlerine kadar tümüyle dolduğu etkinlikte bazı öğrenciler de ayakta kaldı.
AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Süme, etkinliğin açılış konuşmasında, 18 Mart 1915'te bütün imkansızlıklara rağmen Çanakkale'de elde edilen zaferin Kurtuluş Savaşı'nın da kıvılcımı olduğunu vurgulayarak, Bize bu zaferleri kazandıran en temel güç, ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi düsturudur.' Çanakkale bu düsturun şahlanışıdır.” dedi.
“Cepheye Çağrılan Gençlerin Yaşları 15-16'ya Kadar İnmişti.”
Çanakkale'nin hem bir destan hem bir dram olduğunu, o yılların aydın neslinin hem Çanakkale'de hem de Kurtuluş Savaşı'nda tükendiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Süme, acı bir gerçeği bir kez daha hatırlatarak, 1915'te başta İstanbul Darülfünun olmak üzere, İstanbul dışında ise Anadolu'daki pek çok mektep, medrese ve lise öğrencisi Çanakkale'de savaşmıştır. Bunlardan Galatasaray, İzmir ve Konya liseleri, öğrencileri Çanakkale Cephesinde olduğu için 1915'te mezun verememişlerdir. Çanakkale'de savaşın uzamasıyla cepheye çağrılan gençlerin yaşları da zamanla 15-16'ya kadar inmiştir.” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle çekilen ve başrollerinde Ayça Varlıer, Orhan Kılıç, Barış Küçükgüler, Serkan Kuru, Onur Özaydın'ın yer aldığı Taş Mektep” adlı film gösterildi. Kayseri Taş Mektep Sultanisi'nin 16 ve 17 yaşlarındaki 63 öğrencisinin Sakarya Savaşı'nda şehit olmasını gerçekçi bir dille anlatan film, izleyenleri duygulandırdı.
“Şehit Düşen 63 Kahramanımızın Hikayesi Unutulmasın İstedik.”
Filmden sonra, yönetmen Altan Dönmez ile filmde Mustafa Kemal Paşa'yı oynayan Serkan Kuru ve kardeşi Sakarya Savaşı'nda şehit düşen 63 lise öğrencisinden biri olan kaçak bir askeri oynayan Onur Özaydın öğrencilerle söyleşti. Altan Dönmez, filmdeki 63 gencin hikayesinin gerçek olduğunu vurgulayarak, Bunların genç kuşaklara aktarılması önemli. Düşük bütçeli bir filmdi ama yüreğimizi koyarak yaptığımız bir iş oldu. Çekilmeseydi rafa kalkacak, bu 63 kahramanın hikayesi hatırlanmayacaktı. Milli Eğitim Bakanlığı'da bir genelgeyle filmin okullarda yayınlanmasını istedi.” diye konuştu.
Söyleşinin ardından, yönetmen Altan Dönmez ile oyuncular Serkan Kuru ve Onur Özaydın'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar, Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan ile Garnizon Komutan Temsilcisi Serhan Özkan tarafından plaket ve çiçek verildi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar, burada yaptığı konuşmada, filmi izlerken duygulandığını dile getirerek, yataklarımızda rahat uyuyorsak bunu kahraman Türk ordusuna ve askerine borçlu olduğumuzu hatırlattı. Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin de, kendisinin de Kayseri Lisesi'nden mezun olduğunu bu nedenle çok duygulandığını ifade ederek, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü dolayısıyla Taş Mektep filmini yayınlanmasını isteyen Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile film ekibine teşekkür etti.