TMMOB'ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odası, Niyazi Kalfa başkanlığında tarımsal öğretimde 167. yıl nedeniyle Anıt Park'ta bir tören düzenledi.
İlk kez bundan 167 yıl önce, 10 Ocak 1846'da İstanbul Yeşilköy'de bulunan Ayamama Çiftliği'nde kurulan Ziraat Mektebi'nde başladı zirai eğitim. Tarımsal öğretimin başlamasının yıldönümünde Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri Anıt Park'ta düzenledikleri törenle bu günü kutladılar.
Ziraat Mühendisleri Odası Bolu Temsilcisi Niyazi Kalfa, Oda'nın üyeleri ile birlikte Anıt Park'a çelenk koydu. Kalfa daha sonra tarımsal öğretime nasıl geçildiğini anlattı.
Kalfa şu bilgileri verdi: Ülkemizde sistemli ve belirli bir disiplin içinde yürütülen ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyeti 10 Ocak 1846 yılında, İstanbul'un bugünkü adıyla Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama çiftliğinde kurulan Ziraat Mektebi ile başlamıştır. Daha sonra bugünkü anlamıyla yükseköğrenim sayılabilecek düzeyde olan 1891 tarihinde Bursa Ziraat Mektebi ile 1893 tarihinde de İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi açılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar faaliyetine devam eden bu okullardan Halkalı Ziraat mektebinden çıkan bir çok genç 1923 yılından itibaren yurt dışına özellikle de Almanya'ya öğretim ve modern araştırma yöntemlerini öğrenmek için gönderilmiştir.1927 yılında Almanya'ya eğitim öğretime giden gençlerle birlikte Almanya'dan gelen hocaların oluşturduğu bilim kurulu, ülkemizin tarımsal durumunu incelemiş ve bir çok önerinin yanında modern bir Ziraat yüksek öğretiminin açılmasını da önermiştir. Bu öneri üzerine Türkiye Cumhuriyeti 1927 yılında bir yasa çıkartarak çağdaş anlamda tarımsal yükseköğretimin temellerini atmıştır. Daha sonra Ankara'da Yüksek Ziraat Enstitüsü kurulmuş ve kurumun çok modern binaları ve laboratuvarları kısa zamanda tamamlanmış ve çağdaş anlamda Türkiye'nin ilk yükseköğretim kurulu olarak 30 Ekim 1933 yılında açılmıştır. Açılışı yapılan bu yüksekokulda ordinaryüs unvanlı 23 Alman bilim adamı ile Cumhuriyetin ilk yıllarında yurt dışına öğretim için gönderilen 40 Türk bilim adamı da görev yapmışlardır.
1946 Yılında çıkarılan üniversiteler yasası ve 1948 yılında çıkarılan Üniversiteler ek yasası ile Yüksek Ziraat Enstitüsü, şimdiki Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi haline gelmiştir. Daha sonra 1955 yılında Ege,1957 yılında Atatürk,1967 yılında Çukurova Ziraat Fakülteleri açılmış ve bunları bugün sayıları 25'i bulan diğer Ziraat Fakültelerinin açılması izlemiştir. Günümüzde bu fakültelerin 3250 öğrenci kontenjanı vardır”