İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İŞKUR, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen tarımsal nüfus gençleşiyor projesi kapsamında çiftçi eğitimleri hayat boyu eğitim mantığıyla 15-40 yaş arası üreticilere hitaben başladı.

Ülkemizde kırsal alanda yaşayan insanlarımızın temel geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerle ilgili düzenleyici, destekleyici, örgütleyici ve eğitici fonksiyonlardan sorumlu olan Bakanlığımızın, en önemli ve o derecede de zor işlerinden birisi de çiftçimize yönelik eğitim çalışmalarıdır. Bu eğitim çalışmaları kendine özgü prensiplere sahip olup, bu çalışmalarla, faydalı bilgiler çiftçilere kesintisiz olarak aktarılmakta ve gerekli bilgi, beceri ve davranış değişikliği kazanmalarına yardım edilmektedir. Kırsal kalkınmada rol oynayan; değişik tarımsal girdiler, kredi, pazar, örgütlenme, toprak muhafaza, uygun teknoloji, teşvikler ve destekleme gibi faktörlerin hemen hepsi üretime yöneltilmişken insana yönelik tek faktör eğitim, dolayısıyla tarımsal yayımdır.

Bu kapsamda gençlerimizi eğiterek geleceğimize yatırım yapmış olmakla beraber, proje ile; genç çiftçilere verilecek eğitimlerle teknolojide yaşanan yeniliklerin kolayca uygulanması, tarımsal nüfusun gençleştirilmesi, genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer alması, üretimde verimlilik artışı sağlanması açısından önem arz etmektedir. Projeyle; genç nüfusun tarıma kazandırılması, modern üretimin gereklerini yerine getirebilen genç çiftçilerin yetiştirilmesi, kırsal göçün engellenmesi, tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi, gençlerin tarımsal yenilikleri takip etmesi ve uygulaması sağlanmış olmakla beraber yarınlarımız olan gençlerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi olması hedeflenmektedir.

Konusunda uzman teknik personelimiz tarafından verilen eğitimlerin ilki ARICILIK eğitimiyle start aldı. Kırsal alanda üretimin temelini oluşturan bayanlarımızın eğitimde çoğunluğu oluşturması ve ilgisi gözlerden kaçmadı.

Eğitimlerimiz aşağıdaki tabloda verilen konular ve uzman teknik ekip eşliğinde devam edecektir.