İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinin desteği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen gençlere ve özellikle kadın çiftçilere yönelik çeşitli tarımsal konulardaki eğitimler il merkezi ve ilçeler de tüm hızıyla devam ediyor.

13 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasında 15 adet eğitim daha il merkezi ve ilçeler de açılacak. Eğitimler dahilinde mesleki tecrübenin arttırılması ve uygulama da yapılan yanlışların düzeltilmesi hedeflenmekte. Bu amaçla gerek görsel gerek uygulamalı olarak işlenen derslerden memnun kalan bayan çiftçilerimiz kurs sonunda sertifikalarını alarak eğitimini bitirmektedirler. Eğitim ve bilgilendirme toplantılarına Gerede İlçemizle başlanmış olup, diğer İlçe Müdürlükleriyle devam edilecektir.

Kısaca proje hakkında bilgi verilecek olursa;

Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesi Türkiye genelinde 81 İl ve İlçelerine yönelik olarak yürütülmektedir.

Projenin Uygulama Ekibi: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı (EYYDB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'dür. Ayrıca proje kapsamında yer alan eğitimlerin yapılacağı illerdeki/ilçelerdeki GTHB İl ve İlçe Müdürlükleri ile Eğitim Merkezi Müdürlükleri, Ziraat Odası Başkanlıkları ve İşkur İl/İlçe Birimleri projerinin uygulanmasında her aşamada aktif bir şekilde yer almaktadırlar.

Projenin Amacı:

-Genç nüfusun tarıma kazandırılması,

-Modern üretimin gereklerini yerine getiren kişilerin yetiştirilmesi,

-Kırsal göçün engellenmesi,

-Tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi,

-Genç Çiftçilerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi haline getirilmesi,

-Gençlerin tarımsal yenilikleri takip etmesi ve uygulaması

-Eğitim verilen alanlarda ilgili sektör paydaşları ile gençlerin bağlantı kurmalarını temin etmek.

-Eğitime katılanların aldıkları eğitime uygun alanlarda faaliyet gösteren üretim, işleme, ambalajlama, pazarlama vb. tarıma dayalı sanayi tesisleri ile işbirliği ve pazarlama olanakları konusunda bağlantılar kurmaları için girişimlerde bulunulması sağlanmış olacaktır

Hedef Grup:

-Eğitimlere katılacak kişilerin, TZOB tarafından il ve/veya ilçe ziraat odalarının üyeleri veya üyelerinin çocuklarının arasından ziraat odalarınca tespit edilmesi sağlanacaktır. Tespit edilen kişiler ile İŞKUR, GTHB ve TZOB ilgili taşra birimlerinin birlikte yapacağı görüşme, yönlendirme ve değerlendirme sonrasında eğitim konularına ilgi ve ihtiyaç duyan kişilerin eğitimlere katılması sağlanacaktır.

-Kırsal kesimde, özellikle tarım sektöründe yaşayan işsiz (kendi adlarına herhangi bir iş sigorta girişi olmayan) en az ilkokul mezunu, 15-40 yaş arasında, tarımsal üretimin içinde ve gönüllülük esasına uyan kişiler olacaktır.

Beklenen Sonuçlar:

-Eğitime katılan genç çiftçile ziraat ile ilgili konularda kendilerini geliştirip farkındalıklarını arttıracaklardır.

-Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan kursiyerlere katıldığı eğitimi ifade eden geçerli bir kurs bitirme belgesi verilecektir.

-Genç çiftçiler aldığı eğitim konusuna uygun alanlarda ve işlerde istihdam edilme imkânı bulabilecektir

-Belgeli ve başarılı kursiyerler AB kaynaklı hibe destekli projelerden yararlanma imkanı bulabileceklerdir.

-Eğitim verilen alanlarda üretilen ürünlerin pazara ulaştırılmasını sağlamak üzere ilgili sektör temsilcileriyle gençlerin bağlantı kurmalarını temin yoluyla ürün arz ve talebinin eşleştirilmesine yardımcı olunacaktır.

-Eğitime katılanların aldıkları eğitime uygun alanlarda faaliyet gösteren üretim, işleme, ambalajlama, pazarlama vb. tarıma dayalı sanayi tesisleri konularında bilgilendirilmeleri, söz konusu kuruluş ve tesislere götürülmeleri sayesinde bilgilerin pratiğe aktarılması, bu kurum ve kuruluşların düzenlenen eğitimlerden haberdar olması, pazarlama olanakları konusunda bağlantılar kurmaları için girişimlerde bulunulması sağlanmış olacaktır. Haber Merkezi