Milletvekili Tanju Özcan yayla evlerinin sorunları ile ilgili Meclis'e bir Soru Önergesi sundu. Yaylaların vasfı dışında kullanılmaması, buna bir düzenleme getirilmesi gerektiğini vurgulayan Tanju Özcan, yayla evlerinin elektrik sorunun da giderilmesi gerektiğini söyledi.

Tanju Özcan yayla evlerinin sorunlarını TBMM'ye taşıdı. Özcan, "Ülkemizin % 28'i, Bolu ilimizin %65'i ormanlarla kaplıdır. Kırsal hayat üzerinde önemli bir etkisi olan yaylalardan faydalanma biçimleri ve süreleri bölgesel olarak farklılıklar göstermektedir" dedi.

Tanju Özcan yayla evleri ile ilgili verdiği Soru Önergesi'nin içeriğinde şu ifadeler yer aldı; "Değişen turizm çeşitliliğine paralel olarak çevreye duyarlı, doğa ile bütünleşen turizm seçenekleri gün geçtikçe daha fazla rağbet görmektedir. Ülkemizin birçok bölgesi yayla turizmi açısından ihtiyacı karşılayacak potansiyeli bulunmaktadır. Çirkin yapılaşma, betonlaşma, çevre kirliliği ve tanıtımın yeterli olamaması yayla turizminin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden bazılarıdır.

Yaylalarımızda doğayı ve ekolojik dengeyi bozmayacak her türlü tedbirin alınması gerekmektedir. Yaylalarımızda betonlaşmanın önüne geçilip yaylaların gerçek vasfı dışında kullanılmasına izin verilmemelidir.

Ülke genelinde ve Bolu ilimizde bulunan yaylarda ki en büyük sorunlardan birisi elektrik sorunudur. Yeni hatların maliyet gerekçesi gösterilerek yapılmaması, hale hazırda ki hatların ise eski olması yaylalardaki elektrik ihtiyacını karşılamamaktadır. İlimizde, yoğun ormanlar içerisinde ve yüksek rakımda bulunan ilimizin güneyinde bulunan yaylalarımızın yollarının bozuk olması ulaşımda büyük sorunları beraberinde getirmektedir.

Orman Kanununda yapılan düzenleme ile orman vasfındaki yayla alanlarının mülkiyet olarak verilmesi kanunen mümkün değildir. Bunun yerine hak sahiplerine kiralama yoluna gidilmektedir. Yayla evini üç kuşaktan beri kullanan bir orman köylüsünden yeni yapılan bu düzenleme ile evi orman sınırları içerisinde gösterilerek yıllık olarak kira talep edilmektedir. Geçimini zor karşılayan köylülerimiz kira bedelini ödeyememekte bu durum da mağduriyete neden olmaktadır.

Ayrıca köylülerin kullandığı ormanlarda ki açık alanların kiraya verilmesine olanak sağlayan düzenlemeler o alanlarda hayvanlarını otlatan köylülerimizi mağdur edecek, köylülerin yaşam alanlarını daraltarak köylüyü kendi evinde yabancılaştıracaktır. Bunun yanında ormanlardaki açık alanların kiraya verilmesi yaban hayatı olumsuz etkilemesi, ticari faaliyetlere olanak sağlaması açısından da sakıncalı bu durumdur.

Başta Bolu ilimiz ve Türkiye genelinde yayla alanlarındaki yapılaşmadan kaynaklı sorunların tespiti, yaşanan sorunların çözümü noktasında alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve yaylalarımızın turizm potansiyelinin geliştirilmesi için uygun politikaların belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98'inci, İç Tüzüğün 104 ve 105'inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim." Haber Merkezi