Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Tanju Özcan, her hafta Pazartesi günleri canlı olarak ekranlara gelen Dipnot isimli programda Mehmet Ali Atalay'ın konuğu oldu. Programda Mehmet Ali Atalay'ın sorularını yanıtlayan Özcan, sanayinin taşınması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Programın başlarında yerel seçim ile ilgili konuşan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, ilerleyen dakikalarda sanayinin taşınması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özcan, İş baştan sona kandırmaca üzerine kurulu. Siz TOKİ ile protokol imzalıyorsunuz. Protokolü sanayi esnafı ile ilgili imzalıyorsunuz, bunu sanayi esnafından gizliyorsunuz. Siz kendinizi sanayi esnafının yerine koyun. Bir protokol imzalanıyor protokol gizli. Sebep? Cevap yok. Ben bu protokolü aldım. Dedim ki bakın protokol bu. Bunun üzerine ikinci bir protokol imzaladılar yaklaşık 4 ay önce bu da gizliydi. Bunu niye gizliyorsunuz? Niye şeffaf yürümüyor. Sanayi esnafı en başından itibaren şunu soruyor. Bu dükkanlar kaça mal olacak ne zaman bitecek? İkincisi de dükkan sahibi olanlar yerimiz ne olacak diye soruyor. Biz bu protokolleri açıkladık, vatan haini ilan edildik. Protokol sanayi esnafı ile ilgili. İkincisi, sen dükkan fiyatları konusunda esnafı en başından yanıltıyorsun. Soruyorlar, cevap yok. En son diyorsun ki 80 – 100 bin TL'ye mal oluyor diyorsun, kira öder gibi mal sahibi olacaksınız deniliyor. TOKİ diyor ki, 65 değişik tipte dükkan yapacağız diyor. Panik yaptırıyorsun, bu işi hemen bitirmek için emrivaki yapmak için 14 Mart son diyorsun. Şu anda başvuru sayısı 200'ü geçti diyorsun, şu ana kadar toplam 10 kişi başvurmuş, 3 gün önceki rakamlar bunlar. 10 kişi başvurmuş ama fiyatları da bilmiyor. Kandırmaca dediğim olay şu; burada 90 m2'lik işyeri var, bir de tip 65 bir tane var toplam 35 tane. Diğer dükkanlara baktığımızda, 315 m2 brütten başlıyor. En çok olan 315 m2 brüt tip1 bir de 630 m2 tip3 var. Bunların bir tanesinin fiyatı 359 bin TL, diğeri 684 bin TL. İlk yatırılan paralar düşüldükten sonra 65 bin TL'yi 5 eşit taksitte ödeyeceksiniz diyor. Bu 5 taksit biter bitmez her ay 5130 TL ödeyeceksiniz deniliyor 120 ay boyunca. Hani kira öder gibi ödeyecektik, ne oldu? Bunlar sanayi dükkanı m2'si 1150 TL'ye geliyor. Bolu'daki en lüks konuta bakın, kıymetli alanlar var, arsa m2'leri belki bin TL'yi buluyor, ev için inşaat maliyetine bakıyorsunuz. Herşey dahil bin TL'ye mal oluyor. En fazla 370 TL'ye mal olması gereken sanayi dükkanları 1150 TL'ye mal oluyor. Bu bir de brüt. İkincisi bu maliyetlerin artmasının sebebi var. Siz diyorsunuz ki buraya bir 9 bin m2 civarında bir BESOB binası yapılacak, itfaiye binası yapılacak, diğer sosyal donatılarla birlikte 18 bin m2'lik kapalı yapı yapılacak diyorsunuz. Bunu da sanayi esnafından m2'sine göre sanayi esnafından alırım diyorsun. Bu da eklenince 1150 TL'ye geliyor. 1150 TL'ye sanayi tipi dükkan Türkiye'nin neresinde var, bundan daha büyük kazık var mı? Türkiye'nin en büyük kazığını yemek üzere sanayi esnafı. Kendimi oradaki insanların yerine koydum ve dedim ki ben bunu açıklamalıyım. Ben milletvekili olarak bu kazığı görüp sesimi çıkartmasam ben o insanların gözünün içine bakamam. Bu rakamlara montaj, sahte diyen var mı, TOKİ böyle bir şey göndermedi diyen var mı?”dedi.
“TOKİ'nin milletin parasını gasp edecek hali yok”
İhale yapılmaması durumunda yeni dükkanlar için başvuru yapan esnafın ödediği paranın geri ödeneceğini kaydeden Özcan, TOKİ bu projeye aslında çok can da atmıyor. Hatta talep toplama süresini bu kadar erkene çekmek falan da TOKİ'nin işine gelmiyor. Hala problemler çözülebilmiş değil Bolu'da. Ama siyasi konjonktür gereği Alaaddin Yılmaz, talep toplamayı bitirdim demek için TOKİ'ye ciddi bir baskı da yapıyor. Burada iki şey olabilir, bu proje kapsamında, 636 tane planlanan işyeri başvurusu yapılmazsa, zate