Tanju Özcan'ın Meclis'te yaptığı konuşma ortalığı karıştırdı. 10'uncu maddedeki değişiklik Önergesi için Gurubu adına söz alan Tanju Özcan'ın sözleri BDP sıralarında sert çıkışlara neden oldu.
Yaptığı konuşma sırasında yükselen seslere Hiç kimse kusura bakmasın terör örgütünün gölgesinde siyaset yapan milletvekillerinden ve 3 tane dönekten siyasi olarak solculuk dersi alacak değilim” yanıtını veren Özcan; Bizdiniz iktidar partisinin grubu olarak BDP'nin kayığına gidiyorsunuz bir yolda. Ama gittiğiniz yol doğru bir yol değil. Millete bunun hesabını veremezsiniz” dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, ana dilde savunmaya ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan kanun tasarısının ikinci bölümünde yer alan maddelerinin görüşmeleri sırasında tartışma yaşandı. Verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: Bu görüşmeleri 3 gündür herhalde sayın başkan ve başkanlık divanındaki arkadaşımla birlikte tamamını izleyen ender milletvekillerinden biriyim. Burada yapılan hiçbir konuşmayı kaçırmadım ve şunu üzülerek gördüm. Parlamentodaki iktidar partisi grubu ile parlamentonun en küçük grubu el ele vermişler bir haftadır aynı şarkıyı söylüyorlar.
Değerli AKP milletvekillerine şunu söylemek istiyorum. Arkadaşlar gözlerinizi kapıyorsunuz belli konulara. Mesele şu; istiyorsunuz ki bizimde belli şeylere gözlerimizi kapatmamızı istiyorsunuz. Görmememizi, duymamamızı, sesimizi çıkartmamamızı ve duymazlıktan gelmemizi istiyorsunuz.
Ben Cumhuriyet Halk Partisinin Milletvekiliyim. Burada yapılan anayasa ihlalini ben görmemezlikten gelemem bir hukukçu olarak. Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen bir yasayı görüşüyoruz. Oslo'daki müzakereleri, İmralı'daki müzakereleri ve bunun sonucu olarak bu yasanın buraya getirildiklerini görmemezlikten gelemem. Bu yasanın KCK'nın talebi olarak buraya geldiğini görmemezlikten gelemem. Sizlerde görmemezlikte gelmeyin.
Sayın başbakanın bir sözü var, sürekli söylüyor. Diyor ki; o parti bu partinin vagonu oldu, bu parti şu partinin vagonu oldu. Soruyorum siz AKP olarak kimin vagonu oldunuz. BDP'nin vagonu mu oldunuz, PKK'nın vagonu mu oldunuz? Bu soruyu kendinize sormanızı bekliyorum. Bizdiniz iktidar partisinin grubu olarak BDP'nin kayığına gidiyorsunuz bir yolda. Ama gittiğiniz yol doğru bir yol değil. Millete bunun hesabını veremezsiniz. Sizi parlamentoya gönderen insanlara bunun hesabını veremezsiniz.
Ben Cumhuriyet Halk Partisinin örgütlerinden gelen bir milletvekilliyim. Yıllarca il başkanlığı, ilçe başkanlığı yaptım. Hiç kimse kusura bakmasın terör örgütünün gölgesinde siyaset yapan milletvekillerinden ve 3 tane dönekten siyasi olarak solculuk dersi alacak değilim.
Sayın başbakan son grup toplantısı öncesinde genel başkanımıza net bir soru sordu. ‘Sen sosyal demokrat mısın, ulusalcı mısın' dedi. Salı günü genel başkanımız çok net ifadelerle bu soruya cevap verdi. Dedi ki; ‘biz hem sosyal demokratız, hem de ulusalcıyız' dedi.
Biz hem sosyal demokratız, hem de ulusalcıyız. Bunu belki anlamayan arkadaşlarımız olabilir. Ben bunu onların siyasi cehaletine verim. Ama anlayıp ta sesini çıkartmayan veya Cumhuriyet halk partisine yol göstermeye çalışan arkadaşlarımız var.
Şunu herkes bilsin Cumhuriyet Halk Partililerin, AKP grubunun veya bir başa partinin grubunun aklına ihtiyacı yok. CHP'nin bir parti programı var, CHP'nin ilkeleri var. CHP olarak biz dedik ki; anti emperyalistiz dedik,