Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen seminerde öğrencilere, kariyer planlaması hakkında mesleklerinde yetkin kişiler tarafından bilgi verildi. Seminerde daha kolay iş bulabilmek için yabancı dil öğrenilmesinin gerekliliği ile yurt dışında staj yapmanın avantajları vurgulandı, etkili CV hazırlamanın yolları anlatıldı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜYAM) tarafından kariyer eğitimi düzenlendi. Seminer kapsamında üniversite öğrencilerinin geliştirmesi gereken yetkinlikler, mezuniyet sonrası iş arama sürecinde uygulanması gereken stratejiler ile ilk iş deneyimi ve deneyimleri kariyer planına dönüştürmek için yapılması gerekenler ele alındı.
Uluslararası Amerikan Dil Akademisi Genel Müdürü Hakan Şenkaya, ülkemizin en önemli problemlerinden birinin okuduğumuz bölümle ilgili bir iş yapmamak olduğunu ifade ederek, Öğrenci olduğumuz yıllarda seçtiğimiz meslekle ilgili yetkinliklerimizi belli bir noktaya getirdiğimiz takdirde daha rahat iş bulabileceğiz. Ama biz şu anda bu yetkinlikleri kendimize kazandırmadığımız için mezuniyet sonrası maalesef bulabildiğimiz bir işe giriyoruz” dedi.
Kariyer İçin Fark Yaratın
90'lı yılların başında üniversiteyi bitirdiğini belirten Şenkaya, kariyer yapabilmek için ‘fark' yaratmanın şart olduğunu vurgulayarak, Mezun olduğumuzda diplomamızdan başka hiçbir şeyimiz yoktu ama o zamanlar diploması olan insanda yoktu. Şu an maalesef herkesin bir diploması var. Biz üniversite diplomamızla fark yarattık fakat bu maalesef sizler için artık geçerli değil. Peki bu kadar mezun arasında nasıl fark yaratacağız? Sizi kim, niye konuşsun, sizin CV'nizi niye kenara ayırsın? Olmazsa olmaz yetkinliklerden biri yabancı dil ama İngilizce artık yabancı dil değil. Yani İngilizce bilerek fark yaratamazsınız artık. Bunun dışında hangi sektördeyseniz o sektörün ihtiyaç duyduğu dili de öğrenmek durumundasınız. Örneğin İktisat mezunuysanız Rusça ya da Almanca, Mekatronik okuduysanız yine Almanca, Endüstri ve Gıda Mühendisi iseniz Fransızca'yı mutlaka öğrenmek zorundasınız. İşte fark yaratmak budur.” şeklinde konuştu.
Konuşmasında mezuniyet öncesi ve sonrasında özellikle yurt dışında yapılan stajların çok önemli olduğunu anlatan Hakan Şenkaya, Staj sizin için önceden planlanmış bir eğitim planı gibidir. Öğrenciyken ve mezun olduktan sonra yurt dışında yaptığınız stajlar CV'niz için inanılmaz büyük bir fark yaratır.” dedi. Şenkaya, hem İngilizce eğitimi hem de staj programları ve başvuru koşulları hakkında SÜYAM'dan bilgi alınabileceğini de sözlerine ekledi.
Seminerde Ele Alınan Diğer Konular
Seminerde Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Aydın ise işe yerleşme sürecinde kesinlikle uygulanması gerekenler, doğru ve etkili özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri ve kendini doğru ifade etme ile başvuruları yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Koleksiyon Holding İnsan Kaynakları Müdürü Metin Uysal ise iş hayatında vazgeçilmez çalışan olmak, çalışandan beklenen etik değerler, personelde olması gereken temel ve ortak yetkinlikler ile personel için oluşturulan kariyer planı ve kriterleri hakkında bilgi verdi.