Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda Gıda Yem Şube Müdürü Olgun Yazar, Hayvan Sağlığı ve Su ürünleri Şube Müdürü Alparslan Akpınar'ın katılımıyla süt toplama araçlarının uydu ile takibi konusunda toplantı düzenlendi.

Toplantıya ayrıca İlimiz Bolu Süt Üreticileri Birliği, Koyun Keçi Üreticileri Birliği, Damızlık Yetiştiriciler Birliği, İkizler Süt Fabrikası, Birinci Süt Fabrikası, Hitit Süt Fabrikası, Benim Gıda, Bolana Keçi Sütü işleme Tesisi, Özgüllü Süt Fabrikası, Mudurnu ilçesi Süt Toplama merkezi, Abant Süt Fabrikası Mengenliler Gıda süt toplama merkezi yetkilileri katılımcı olarak katıldı.

Toplantıda Gıda ve Şube Müdürü Olgun Yazar, Hijyenik sebeplerden dolayı sütün soğutulmak üzere toplama merkezlerine veya işlenmek üzere süt işleme tesislerine kısa sürede ulaştırılması gerekmektedir. Gerek üretici örgütlerine bağlı toplayıcıların gerekse özel toplayıcıların kayıt altına alınması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce süt taşıyan araçlara tanımlayıcı plaka verilecektir. Süt hijyeninin korunması amacı ile bu araçların kısa sürede soğutma merkezine süt nakillerini gerçekleştirdiğinin tespiti araçlara monte edeceğimiz çevrimiçi GPS uydu bağlantısı ile GSM/GPRS şebekesi üzerinden araç takibi ile yapılacaktır. Bu sisteme uydu aracılıyla Gelen bilgiler özel yazılımlar sayesinde derlenip, sunucular üzerindeki Müdürlüğümüzde bulunan iletişim merkezine aktarılacak, veri bankasına kaydedilecek böyle süt toplayan araçlar anlık olarak takip edilecektir.

Rutin kontrol ve ihbar/şikayete binaen yapılan resmi kontroller hızlı bir şekilde müdahale etmeyi geciktirmekte ve taşıma araçlarında tespit edilen sıcaktan bozulmuş sütün imhasını gerektirmekte ve katma değer kaybı oluşmaktadır. Bu kapsamda; Mobil Araç Takip Sistemi (MATS) kullanımı ile süt toplama işi kontrollerindeki sorumluluğu süt toplama işi yapanlar ile paylaşmak ve aracın güzergâhını uzaktan takip ederek süre aşımını veya güzergâh değişimlerini anında tespit etmek ve taşınan sütün bozulmasını önlemek, ayrıca bu sistem ile süt toplama işi ile uğraşan işletmelere araç filolarının etkin takibini sağlamak uymayanlara zamanında süt toplama merkezinde olmayan araçlara Bu karara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesine ve/veya 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre yasal işlem yapılacaktır” dedi

Toplantıda Konuşan Hayvan Saglığı Şube Müdürü Alparslan Akpınar ise bu sistem sayesinde belirlenen zamanlarda işleme tesisi veya soğutma tesisine getirilen sütlere Soğutma Pirimi ödenebileceğini, bu sistemle halkımızın daha sağlıklı ürünler tüketeceğini söyledi.

Ziraat Mühendisi Şadıman Adil Aydın, Bölgemizde süt toplanma işinin sabah sütü için yaz aylarında en geç 10:30 a kadar, akşam sütünün 23:00 a kadar yapılması gerektiğini bunun için Bolu İli Hıfzıssıhha Meclis Başkanlığı'ndan karar çıkarılacağını” söyledi. Haber Merkezi