Jeotermal kaynaklara sahip olan Seben'de, kurulacak iki adet elektrik santraliyle ilçenin elektrik ihtiyacının yanı sıra sıcak su kaynaklarıyla da meralarda meyve ve sebze üretilmesi hedefleniyor. Çalışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Birinci aşama elektrik üretimi, inşallah orada elektrik üretimi yapabileceğiz. Oradan çıkan suda inşallah Seben'de bin adet konutun ısıtılabilmesi noktasında bizim projemiz hazır. İnşallah firma ile de görüştüğümüzde bunları da aktaracağız. Isıtmadan çıkan suyun seralarda kullanacağız” dedi.

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, ilçede var olan termal su kaynaklarını kullanarak, elektrik üreteceklerini, oradan çıkan su ile ilçede bulunan bin evin ısınmasını sağlayarak, geriye kalan su ile de meyve sebze üretmeyi hedeflediklerini açıkladı. Özbağ, basın mensuplarına yaptığı açılamada, ilçede var olan termal su kaynaklarının kullanım alanlarının genişletileceğini söyledi.

Jeotermal kaynaklarından il genelinde yeterli oranda yararlanılamadığını belirten Özbağ, Son yıllarda turizm alanında yapılan yatırımlarla beraber Bolu genelinde termal kaynaklardan nasıl faydalanılacağının çalışmaları yapıldı. Biz de MTA genel müdürlüğü ile birlikte yaptığımız çalışmada Seben Kesenözü Köyü Pavlu kaplıcalarının olduğu bölgede 95 derece sıcaklığında 50 litre debili bir su kaynağına ulaştık 2 bin 200 metre derinliğinde. MTA tarafından da bu su ihale edildi ve bir yatırımcı firma burayı aldı. İnşallah önümüzdeki dönemde şu an firmanın orada belli bir arazi ile anlaştığını da biliyoruz” dedi.

İlçede muntazam bir termal tesis kurma planlarının olduğunu dile getiren Özbağ, ”Buranın Bolu'nun diğer termal kaplıcalarından bir farkı var. Biz de 26 dereceden 95 dereceye kadar 6-7 tane farklı kaynak var. Mevcutta 300'ün üzerinde yatak kapasitemiz zaten kaplıcalarımızda mevcut. Biz bunun yanında sıcak su kaynaklarının dünyada ve Türkiye'de nasıl kullanıldığını yerinde jeotermal belediyeler birliği ile beraber inceliyoruz. Önümüzdeki hafta da arkadaşlarımız Afyon'da bir teknik geziye katılacak” ifadelerini kullandı.

İlçede mevcut bulunan jeotermal kaynakların 4 farklı branşta kullanmayı hedeflediklerini belirten Özbağ, Birinci aşama elektrik üretimi, inşallah orada elektrik üretimi yapabileceğiz. Oradan çıkan suda inşallah Seben'de bin adet konutun ısıtılabilmesi noktasında bizim projemiz hazır. İnşallah firma ile de görüştüğümüzde bunları da aktaracağız. Isıtmadan çıkan suyun seralarda kullanacağız. Seben tarım ve turizm kenti olacak diyoruz. Bu suyu tarım alanında kullanmamız konusunda da çalışıyoruz. Son olarak seralardan çıkan suyu kaplıcalarımızda kullanabileceğiz. Termal seracılık Türkiye'de çok yaygın bir konuma geldi. 100 dönümlük bir serada 500'e yakın kişinin 12 ay çalışabilmesi tarımında bir sanayi kuruluşu gibi olduğunu bize gösteriyor. Ben bu faaliyete kısa zamanda başlamayı düşünüyorum. Böylelikle seralardan şu anda bizim alışık olmadığımız ürünleri de üreteceğiz” şeklinde konuştu.

Seben'in bir tarım kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini de sözlerine ekleyen Özbağ, Antalya'da yetişen tüm ürünlerin Seben'de de yetiştirmeyi planladıklarını belirterek, Bolu'yu doyurduğumuz gibi tüm Türkiye'yi doyurmaya talip olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

Haber Merkezi