Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ve Düzce Orman Fakültesince Abant Tabiat Parkı'ndaki su samurlarının yaşam alanı tercihi ve popülasyon tespiti için 3 yıl önce uygulanmaya başlanan proje tamamlandı.

Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünde görevli Başmühendis İlhami Turan, çalışmayla Abant Gölü Tabiat Parkı'ndaki su samurlarının yayılışı, popülasyonu, habitat tercihleri konusunda bazı tespitler gerçekleştirildiğini belirterek, Sucul ortamlara bağımlı yaşayan, Türkiye yaban hayatı açısından önemli türümüz olan su samuru farkındalığı oluşturulmaya çalışıldı” dedi.

Turan, su samurlarının popülasyonunun azalan kategoride ve koruma altına alınan fauna türleri arasında gösterildiğine dikkati çekerek, Projede Abant Gölü Tabiat Parkı havzası, 40 örnekleme alanına ayrılmış, farklı ekosistemler ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Su samurlarının bulunma ve görüntülenme olasılığı yüksek noktalara en az 15 gün süreyle fotokapan yerleştirildi. Abant'ta su samurları 20 fotokapanla 171 noktada izlendi. Abant'ta 48 günde 337 defa çekilen pozlarda 403 su samuru fotoğraflandı. Yedi noktada türün faaliyeti tespit edildi. Bu lokalitelerde 3 dişi su samurunun yavrularıyla yaşadığı, bunlardan birinin 3, diğer ikisinin 2 yavrusu olduğu tespit edilmiş olup, alanda 1 erkek, 3 dişi ve 7 yavru-genç olmak üzere 11 su samuru yaşadığı tespit edildi" ifadesini kullandı.

Su samurları kerevitlerin korkulu rüyası

Su samurlarının yaşam alanlarının yoğun şekilde incelendiği bilgisini veren Turan, "Su samurlarında alınan dışkı örnekleri Çankırı Karatekin Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz tarafından analiz edilerek, türün alandaki besin tercihleri ortaya konuldu. Buna göre su samurlarının yüzde 40 omurgasız, yüzde 1 balık, yüzde 4 amfibi, yüzde 1 sürüngen, yüzde 6 kuş, yüzde 2 memeli ve yüzde 6 diğer besin elemanları ile beslendiği saptandı. Sanılanın aksine türün sadece balık tüketmediği, balık yumurtaları ve yavruları için tehdit oluşturabilecek tatlı su ıstakozu (kerevit) popülasyonunun baskı altında tutulmasında önemli rol oynadığı tespit edildi" değerlendirmesinde bulundu.

Abant Tabiat Parkı'nda yaşayan diğer canlı türleri hakkında da bilgi veren Turan, "Tabiat parkında su samurunun dışında 4 sürüngen, 54 kuş, 16 memeli, çift yaşamlı 3 tür ve 6 çeşit balık türü tarafımızdan tespit edildi. İnsan kaynaklı faktörlerin su samurları üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri irdelenirken, türlere yönelik tehditleri ortaya koymaya çalıştık. Su samuru popülasyonunun artmasıyla doğru orantılı doğa turizminin daha da canlanması beklenmekte" diye konuştu.

AA