Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden gelen mobil laboratuvar Bolu'daki yeraltı ve üstü sularındaki tarımsal kaynaklı nitrat oranını ölçüyor. 2015 yılına kadar sürecek olan çalışmada sudaki nitrat ölçüm sonuçlarına göre çiftçilerin tarlalarında kullandıkları gübrelemenin oranının tespit edilmesi amaçlanıyor.
Gübrede bulunan nitratın tarımsal kaynaklı sulara etkisinin ölçümü için Bolu'ya gelen Ankara Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne ait Nitrat Kirliliği Mobil Analiz Laboratuvarı'nda alınan su örneklerini inceleniyor. Yeniçağa Gölü, Ulusu Deresi ve Ulusu'nun uzantısı olan Cemaller Ulusu Deresi'nden ve kuyulardan alınan numunelerin incelendiği çalışma sonucunda, tarıma dayalı olarak sulara ne kadar nitrat sızdığı tespit edilerek çiftçilerin kullandıkları gübre oranları saptanacak.
2015'e kadar devam edecek olan nitrat tespit çalışması yüzeysel sular için her ay, kuyulardan alınacak olan su numuneleri için ise 3 ayda bir tekrarlanacak.
BU ÇALIŞMA NEDEN ÖNEMLİ?
Ankara Tarım İl Müdürlüğü'nden Su Ürünleri Mühendisi Fuat Sami Barlak ve Bolu Tarım İl Müdürlüğü'nden Su Ürünleri Mühendisi Mukadder Güler, tarlalarda kullanılan gübrelerde bulunan nitratın sulara geçtiğini belirtiyor ve bu çalışma ile sulardaki tarımsal kaynaklı nitrat oranı tespit çalışmasının neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor. Nitrat gübrelerde bulunduğu için çiftçilerimiz uygun oranda gübreleme yapıyor mu, yapmıyor mu? Bunların tespitini yapacağız. Ola ki kullanılan gübreleme oranı yüksekse o bölgelerde çiftçi bilgilendirme toplantıları yapıp az sayıda gübre ya da doğru oranda gübre atın diye uyarılar yapılacak”
MOBİL LABORATUVAR ANKARA'DAN GELDİ
“Şu an yaptığımız çalışma yüzey ve yer altı sularında tarımsal kaynaklı kirlenmenin önüne geçebilmek için bir ön etüde çalışması. Şu anda yaptığımız çalışmalarda nitrat toplam fosfor, fosfor ve amonyuma bakıyoruz sulardaki litre bazında. Bu uzun vadeli bir süreç. 2004 yılından gelen bir süreç. Bu etüt çalışması Türkiye üzerinden bir kirlilik haritası oluşturuyoruz. 2015 yılına kadar uygulanacak bir proje. Belki daha da uzayabilir. Bundan sonra gerektiği yerlerde çiftçilerimize gübreleme ve stok yapma desteği verilerek çiftçilerimizin bilinçli şekilde topraklarını ilaçlaması gübrelemesi ve daha iyi verim alabilmeleri için iyi tarım uygulamalarına geçilecek. Bu Avrupa Birliği kökenli bir proje. Şu anda ülkemiz Avrupa ülkelerinin birçoğuna göre çok temiz su kaynaklarına sahip. Bunu yapmamızdaki asıl amaç, bunu kirlendikten sonra değil, kirlenmeden önce bu sorunun önüne geçebilmek. Onun için böyle bir çalışma yapılıyor. Ankara tarım il müdürlüğü olarak mobil bir laboratuarımız var. Türkiye çapında 20 ile dağıtıldı bu laboratuarlardan. Bizim Ankara olarak belirli 6 ilimiz var. O 6 ilimizi düzenli olarak her ay tespit ettiğimiz program dahilinde gelip ölçümlerimiz yapıp sonuçlarımızı arkadaşlarımıza vereceğiz. Ondan sonra bu sonuçlar harita üzerine işlenecek. Sonuçlarımız hemen çıkıyor. Sonuçları internet portalımıza işliyoruz. Bakanlıkta Türkiye'de nerede nasıl sonuç çıktığı görülebiliyor”