TFMD Başkan Özel yaptığı açıklamada, fotoğraf makinelerinin cep telefonlarına girmesi ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte, herkesin bir gazeteci olduğuna vurgu yaparak, basın kuruluşlarının sosyal medya üzerinden fotoğraf kullanmamaları gerektiğini söyledi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkan Rıza Özel yaptığı açıklamada, fotoğraf makinelerinin cep telefonlarına girmesi ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte, herkesin bir gazeteci olduğuna vurgu yaparak, basın kuruluşlarının sosyal medya üzerinden fotoğraf kullanmamaları gerektiğini söyledi. Fotoğraf makinelerinin cep telefonuna girmesi ve fotoğraf çekiminin daha kolay hele gelmesinin kendileri açısından da bir kolaylık sağladığını anlatan Özel, Bu olay fotoğrafı sevdiriyor. İnsanların fotoğrafa olan ilgisini de arttırıyor. Fotoğraflar sosyal medya yardımı ile da daha kolay paylaşılabilir bir noktaya ulaştı” ifadesini kullandı.

Özel, fotoğraf paylaşımının daha kolay olması nedeniyle bazı insanların sosyal medya üzerinden adete bir gazeteci gibi davranmaya başladığının altını çizerek, Bizim sokak ya da vatandaş gazeteci tanımı yaptığımız kişiler, hiçbir zaman gerçek bir gazetecinin yerine ulaşmaz. Sosyal medyadaki bir fotoğrafın gerçekliği tartışılır. Bu birçok gazete ve televizyonun karşısına çıktı. Profesyonel bir gazeteci fotoğrafın üzerinde oynama yapmaz. Onu tarihi bir belge olarak bilir. Ama vatandaş gazeteciliğinden böyle bir şey söz konusu değil haberin gerçekliği her zaman manipüle edilebilir. Sosyal medyada hangisi doğru hangisi yalan, hatta fotoğrafın gerçekliği bile tartışılır” dedi.

Bu durumun yakın bir tarihte karılarına çıktığını da anımsatan Özel, Bir gazete birinci sayfasında sosyal medya üzerinden aldığı bir fotoğrafı kullandı. ‘Adliye sarayında maklube yediler' diye. Fotoğrafın photoshop olduğu ortaya çıktı. Sonra gazete özür dilemek zorunda kaldı. Sosyal medyadan aldığınız bir fotoğrafın hiçbir zaman gerçekliğini göremezsiniz. Dolayısı ile bizim yerimizi tutmaz” diye konuştu.

Özel, sosyal medyada yayınlanan fotoğrafları kullanan gazete ve ajansların çok yüksek cezalar ödemek zorunda kalacağına dikkat çekerek, Özellikle, ajansların fotoğraf kullanması daha riskli. Çünkü yayın yaptıkları için ödeyeceği miktarlar daha fazla olur. Ama şöyle bir şey var. Sizden birisinin sosyal medyada yayınladığı bir fotoğraf gazetede çıktığı anda ya da herhangi bir ajans alıp kullandığı zaman siz profesyonel olarak bu işi yaptığınız için alacağınız tazminat normal bir vatandaşın alacağından daha fazladır. Çünkü siz editöryel olarak bu işi yapıyorsunuz. Örneğin birisinin Facebookta oynarken zıplarken fotoğrafını kullandı kişi ölmüş kalmış ya da başka bir şey olmuş. O fotoğrafta herhangi bir editöryel değer olmayabilir. Çünkü o fotoğraf o kişinin şeyi. Oraya ödeyeceği tazminat 30 ya da 40 dolar olabilir. Ama bu AFP bir foto muhabirinin bir fotoğrafı yayına verdiği için 1.4 milyon ceza aldı. 200 bin dolar ödedi bir kare fotoğrafa” dedi.

Diğer taraftan, fotoğraf makinelerinin çoğalması ve cep telefonunun içine kadar girmesi ile girmesi fotoğraf yarışmalarına başvuru sayılarının arttığını da sözlerine ekleyen Özel, Fizim fotoğraf yarışmamıza başvuru sayısını arttırdı. Bizim yarışmamız basın fotoğraflarına açık bir yarışma genele açık değil. Sadece gazeteciler katılabiliyor. Ama bize de katılan sayı arttı. Ama kalite artımı diye sorarsanız. Türkiye'de foto muhabirliği konusunda kalite her geçen gün artıyor. Ama maalesef gazetelerde ajanslarda fotoğrafa ve foto muhabirine verilen değeri azalıyor. Dünyada tam tersi yönde iken Türkiye'de aslında dünyanın ilerisine giden foto muhabirleri var ama meslek daha geriye gidiyor” diye belirtti.

Açıklamasında savaş muhabirlerinin meslek şartları hakkında da bir değerlendirme yapan Özel, şöyle konuştu: İyi bir eğitimle ve belli bir brifing alarak gitmeleri gerekiyor. Ama çok yapılmıyor bu. Acı olan tarafı şu. Oradaki arkadaşlarımızın bir kısmı çok düşük ücretlerle çalışıyorlar. Kadroları yok. Oraya giden arkadaşlarımıza sigorta bile yapılması lazım. Ama yapılmıyor. Türkiye'nin şartları böyle ama orda çalışan arkadaşlarımız en azından kendi kişisel güvenliklerini ön planda tutmalarında fayda var. Bu bizim için önemli.”

Son olarak, toplumsal olaylarda görev alan basın mensuplarının şartlarını da aktaran Özel, Bir olayın en yakınında takip eden bir iki meslek kuruluşu bu da gazetecilerin içindeki kameraman ve foto muhabirlerdir. Uzaktan yazabilirsiniz ama uzaktan çekemezsiniz, görüntü alamazsınız. Dolayısı ile çatışmanın ortasında kim var. Foto muhabiri ve kameraman var. Burada da foto muhabirleri ve kameramanları polis göstericiyi kışkırtmakla suçluyor gösterici size ispiyon etmekle suçluyor. Sizin bunların ikisi ile de bir alakanız yok. Ama bir şekilde iki tarafa da hedef oluyorsunuz. Bu korkunç bir şey. Bunu sürekli gündeme getiriyoruz ama çok gündeme getirmek de belki doğru değil. Kınamalarla açıklamalarla bir şekilde zaman zaman da emniyetteki arkadaşlarla görüşerek bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Emniyetle bunu aşabiliyoruz ama göstericiler tarafında bunu aşmamız mümkün değil.” dedi.

Haber Merkezi