Özel Çağsu Hastanesinde göreve başlayan Cildiye (Deri ve Zührevi Hastalıkları) Uzmanı Anıl Makara, havaların hızla soğumasıyla birlikte oluşabilecek cilt rahatsızlıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzman Doktor Anıl Makara yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; Soğuk havalarda özellikle havadaki nem oranının da azalmasıyla birlikte ciltte nem kaybı fazlasıyla artmakta ve cilt kuruluğu, kaşıntı, deride pullanma gibi şikayetler oluşmaktadır. Ayrıca cildin aşırı kuruması sedef, egzemalar ve seboreik dermatit gibi bazı hastalıklarda alevlenmelere neden olmaktadır.

NEMLENDİRİCİ KULLANIMININ ÖNEMİ

Kış aylarında aşırı sıcak su ile yapılan banyolar, banyoda uzun süre kalınması, deriyi keseleme gibi deriyi tahriş eden uygulamalar da cildi olduğundan daha hassas hale getirmekte ve kuruluğu arttırmaktadır. Bunun sonucunda banyo sonrasında deride pullanma ve kaşıntı şikayetleri oluşabilmektedir. Banyo sonrasında cilt henüz nemini kaybetmeden uygulanacak olan nemlendirici özellikli krem, losyon veya yağlar bu şikayetleri azaltmada oldukça faydalıdır. Yine el yıkamalardan sonra ve dışarı çıkmadan önce ellere mutlaka nemlendirici kremlerin uygulanması gerekir.

Özellikle atopik dermatiti olan kişilerin evlerinin nem dengesini koruması, evin belli aralıklarla havalandırılması gerekir. Kaloriferli evlerde nem oranı düşük olacağından kış aylarında kalorifer peteklerine suluklar yerleştirilerek evin nem oranı yükseltilebilir. Soğuk havalarla birlikte artan üst solunum yolu enfeksiyonları da sedef hastalığı, atopik dermatit ve bazı egzama türlerinde ciddi alevlenmelere neden olur ve daha güçlü tedavi gereksinimine yol açar. Bu nedenle bu tip hastalıkları bulunan kişilerin üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması gerekir.

Kış aylarında güneşin cilt üzerindeki etkileri kısmen azalmakla birlikte yüzünde leke, hassasiyet ve kızarıklık problemi olan kişilerin, yine açık tenli kişilerin mutlaka zararlı ultraviyole ışınlardan korunmak amacıyla kış aylarında da güneşten koruyucu krem kullanmaları önemlidir. Soğuk ve kuru hava nedeniyle dudaklarda kuruluk ve çatlaklar oluşabilmektedir. Bunu önlemek için yine nemlendirici krem, merhem veya stick (ruj) şeklinde ürünler kullanılmalıdır.” Haber Merkezi