Ülkemizde 2012 yılına kadar görülmeyen bir hastalık; Mısır, İsrail ve Suriye üzerinden yayılarak Kilis, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde görüldü. 2013 ve 2014 yıllarında Adana'dan Giresun'a, Afyonkarahisar'dan Ağrı'ya kadar olan 43 ilde yaygın olarak görüldü ve büyükbaş hayvanlarda ölümlere sebebiyet verdi. 2015 yılında komşu illerimiz olan Sakarya, Çankırı ve Ankara illerinde görülen hastalık nedeni ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ilimizde aşılama kampanyasına başladı.

Hastalık hakkında bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Ülkemizde "ihbarı mecburi hastalıklar" listesinde yer alan hastalık deri üzerinde şişliklerle görülür. Aynı şişlikler iç organlarda da oluşur. Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Hastalık sokucu sineklerle bulaşır. Doğrudan temasta bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur. Hastalığın insanlara da bulaşma ihtimali vardır. Bu yüzden gerek patlamış şişliklerden gelen akıntılar, gerekse ağız, burun ve göz akıntılarından sakınmak, antiseptik, dezenfektan, deterjan kullanmayı ihmal etmemek gerekir.

Hastalığın tedavisi yoktur. İkincil enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılabilir. Uzun bir süre içerisinde tedavi mümkündür. Hastalıktan korunma için iki yöntem vardır. Birincisi sineklerle mücadele, ikincisi ise aşılamadır. Hastalığın yayılma oranının yüksek olması ve ekonomik kayıplardan dolayı Bakanlığımız tarafından 2015 yılında ülke genelinde aşılama kampanyası başlatılmıştır. İlimizde 30 Haziran 2015 tarihinde başlayan aşılama kampanyası yayla ve köylerde yoğun bir uygulama ile 01 Ağustos 2015 tarihine kadar tamamlanacaktır. Aşı uygulaması mecburi olup 3 aylıktan büyük bütün büyükbaş hayvanlara uygulanacaktır. Aşılama döneminin tamamlanmasından itibaren hayvan sevklerinde Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşısı zorunlu olarak aranacaktır. Aşı yaptırmayan vatandaşlarımızın hayvan sevklerine izin verilmeyeceğinden mağduriyet oluşmaması için hayvanlarını mutlaka aşılatmalıdırlar." Haber Merkezi