SES Bolu Şubesi Başkanı Özkan Üstün ve üyeler bir araya gelerek Şiddeti Doğuran Ve Besleyen Sağlık Sistemine Karşı Mücadele Ediyoruz” başlığı altında bir basın açıklaması yaptı. Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin ardından iki yıl geçtiğinin vurgulandığı açıklamada Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya katkısı olacak bir yasal düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı. Açıklamayı yapan SES Bolu Şube Başkanı Özkan Üstün 17 Nisan'ın tüm Dünya'da Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü” ilan edilmesini talep ettiklerini dile getirdi.
SES Bolu Şubesi Başkanı Özkan Üstün tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: İki yıl oldu Dr. Ersin Arslan'ı yitireli. Dr. Ersin Arslan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan iki yıl geçti, ancak sağlık çalışanları ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ediyor. Ersin'in ölümünden sonra, genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike ERDEM sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, Hastane Müdürü'nün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor, dövülen yoğun bakım asistanları, silah çekilen acil servisler, silahlı tehditler, kovalanan doktorlar, diş hekimleri, hemşireler . Bunlar kamuoyuna yansıyanlar.
Ya bilmediklerimiz, ya açıklanamayanlar?
Dr. Ersin Arslan'm öldürülmesinden sonra sağlıkta şiddetin önlenmesi için pek çok eylem ve etkinlik yapıldı. TBMM'de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kuruldu. Komisyon toplantılarına katıldık, şiddete ilişkin görüşlerimizi ifade eden raporlar verdik. Sonunda bu komisyon, altına imza atabileceğimiz bir rapor hazırladı. Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod uygulamasını başlattı. Bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildiriliyor. Bunlar sadece bildirilenler ve çoğunun bildirilmediğinin farkındayız. Tablo kötü.
TBMM raporunda da yer alan temel bir talebimiz var. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya katkısı olacak bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu düzenlemeye yönelik önerimizi Sağlık Bakanlığı'na, TBMM'de grubu bulunan partilere ve sağlıkçı milletvekillerine ilettik/Ne yazık ki bizim önerimiz gibi somut caydırıcılığı olan yasal düzenleme” yerine son çıkan sağlık torba yasasında pratikte karşılığı bulunmayan bir düzenlemeye gidildi. Sağlık çalışanlarına dayak atanlar yine ellerini kollarını sallayarak ortada dolaşıyor, ertesi gün dayak attıkları sağlıkçıyı tehdit etmeye devam ediyor. Sağlıkta şiddeti önleyecek gerçek bir yasal düzenleme yapılmadan bu konuda bir ilerleme olmayacağı çok açık, bunu yöneticilerden ivedilikle bekliyoruz. Göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet bekliyoruz.
1 Bir diğer önemli talebimiz de 17 Nisan tüm Dünya'da Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü” ilan edilmesidir./Dr. Ersin Arslan'ın ölümü tüm Dünya için hatırda tutulması gereken bir olaydır ve 17 Nisan, Dünya'da Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü ilan edilmelidir. Bunun gerçekleşmesi ve Dünya Sağlık Örgütü'nce ilan edilmesi için Dünya Sağlık Asamblesi'nde karar alınması, Sağlık Bakanlığı'nın da bu öneriyi Dünya Sağlık Asamblesi'ne götürmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl tüm çabamıza, Sevgili Ersin'in ailesinin desteğini alıp Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimlere rağmen bu öneri Sağlık Bakanlığı tarafından götürülmedi. Bu yıl bunun gerçekleşmesini İstiyor ve bekliyoruz. 2014 yılı Dünya Sağlık Asamblesi 19-24 Mayıs tarihleri arasında Cenevre'de yapılacak. Gözümüz, kulağımız orada olacak