Özel Fatma Hatun Hastanesi Acil bölümü Doktorlarından Dr. Gülsüm Öncü, sıcaklıkların arttığı şu son dönemlerde, hastaları sıcak çarpması konusunda uyardı; Özellikle güneşin dik açıda geldiği 11.00-16.00 saatleri içinde eğer acil bir işiniz yoksa dışarıya çıkmamalısınız” dedi.
Dr. Öncü, açıklamalarına şu şekilde devam etti: Sıcak çarpması ile birlikte vücudun ısı ayar sistemi bozulur, aşırı sıvı ve tuz kaybı meydana gelir. Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, nabızda hızlanma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, vücutta ağrılı kramplar, kalpte ritm bozukluğu, baş ağrısı, kusma, ishal, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı yaşanabilir. Zamanında müdahale edilmemesi halinde sıcak çarpması ölümle sonuçlanabilir.
Sıcakta veya güneşte kalan birinde ateş, aşırı halsizlik, bayılma veya cxiltte aşırı kuruma olduğu fark edilirse hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, giysileri çıkarılmalı, düz yatırılmalı , bacakları yukarı kaldırılmalı sıvı alması sağlanmalı ve ciltten buharlaşma sağlanacak şekilde soğutulmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler görülmesi durumunda hastanın vakit geçirilmeden hastaneye götürülmesi gerektiğine dikkati çeken Öncü, şunları da ekledi:
'Ayrıca kas krampları serin bir yerde dinlenme bol sıvı almaya rağmen bir saatten uzun sürerse yine en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastanın soğutulması ve yeterli sıvının verilmesi önemlidir. Ateş düşürücülerin faydası yok ,hatta verilmesi sakıncalı olabilir'
Dr. Öncü , Ramazan ayının denk geldiği bu sıcak günlerde uzun süreli açlık ve susuzluğun sıvı kaybını çok daha fazla artırdığını, bu nedenle kişilerin kendilerini sıcaktan korumalarının daha da önemli olduğunu ve Ramazan ayında oruç tutup dışarıya çıkan kişilerin orucun etkisi ile güneşten daha fazla etkilendiklerini ve bu bulgulardan bazılarını oruç nedeni ile yaşadıklarını düşündüklerini belirtti. Bu yüzden oruçlu kişiler ,yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere herkesin özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkmamalarını önerdi.