Bolu'da düzenlenen Siber Güvenlik Çalıştayı'na katılan uluslararası teknoloji şirketi Brocade firmasının Türkiye Genel Müdürü Feyyaz Atalay, Türkiye'de bulunan üç GSM operatörünün sim kartlarını yapan Gemalto firmasının ürettiği kartların güvenlik bilgilerinin çalınmasının büyük risk içerdiğine dikkat çekerek, Bu çaldıkları bilgilerle dünyadaki herhangi bir sim karta uzaktan sızıp bunun içindeki bilgileri, telefon görüşmelerini, SMS bilgilerine ulaşıp daha da öteye gideyim dinleme bile yapabilirler” dedi.

Hacettepe Teknokent Genel Müdürü Abdurrahman Güngör, Türkiye ve dünyanın en büyük probleminin güvenlik olduğunu belirterek, "Biz de bu meseleye ciddi önem veriyoruz. Firmalarımız da bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyor" dedi. Karacasu beldesindeki otelde Natek Bilişim tarafından düzenlenen "Siber Güvenlik Çalıştayı"nın açılışında konuşan Güngör, Hacettepe Teknokent'in bünyesinde 230 firmayı barındırdığını söyledi. "Yaklaşık bin proje yürütmekteyiz bu alanla ilgili" diyen Güngör, "Bu 230 firmamızın yüzde 65'i siber güvenlik ve yazılım işi yapanlardan müteşekkil. Bu da bizim için önemli gösterge. Yazılım işleri ve buna benzer işler yapılmakta. Savunma sanayisi, biyokimya ve enerji alanında iş yapan firmalarımız da var. Ağırlığımız şu anda güvenlik ve yazılım üzerine. Globalleşen dünyanın en büyük problemlerinden biri güvenlik. Dünyamız elektrikli köy haline gelmekte ve sınırlar ortadan kalkmakta. Ortadan kalkan bu sınırların da güvenliğinin olması gerek" şeklinde konuştu.

Güngör, büyük teknolojilere büyük yatırımlar yapıldığına dikkati çekerek, bunların siber saldırılara karşı güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Siber saldırıların başarıya ulaşması halinde yapılan yatırımların boşa gitmiş olacağına işaret eden Güngör, "Ülkemizin ve dünyanın en büyük problemi bence güvenlik meselesi. Biz de bu meseleye ciddi önem veriyoruz. Firmalarımız da bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Brocade Türkiye Genel Müdürü Feyyaz Atalay, "Teknoloji şirketi yetkilisi olarak söyleyebilirim ki güvende olmadığımız kesin, birey olarak, devlet olarak ve millet olarak" dedi. Bolu'nun Karacasu beldesinde bir otelde düzenlenen "Siber Güvenlik Çalıştayı"na katılan Brocade Türkiye Genel Müdürü Feyyaz Atalay, basın mensuplarına, dünyanın önemli sim kart üreticisi olan Gemalto firmasının ürettiği sim kartların güvenlik bilgilerinin çalındığını iddia etti. "Bir hafta kadar önce Belçika kökenli Gemalto firmasının bazı sim kart güvenlik bilgilerinin çalındığına ilişkin bir bilgi çıktı" diyen Atalay, "Haber kaynağı olarak ise Snowden'in yayınladığı Wikileaks belgeleri kaynak olarak gösterildi. Belgelerde yayınlandığı duruma göre Amerika'daki CIA ve İngiltere'den MI-6 firmaya uzaktan sızıp bu sim kartların şifrelerini çalıyorlar. Bu çaldıkları bilgilerle dünyadaki herhangi bir sim karta uzaktan sızıp bunun içindeki bilgileri, telefon görüşmelerini, SMS bilgilerine ulaşıp daha da öteye gideyim dinleme bile yapabilirler" şeklinde konuştu.

Atalay, Gemalto firmasının böyle bir şeyin olmadığına ilişkin bir bilgi paylaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti. "Ama böyle bir şeyin kokusu çıktıktan sonra arkası gelir. Batı dünyasındaki CIA ve MI-6 gibi kurumların yaptığı siber atakların en büyüğüydü. Gemalto'nun Türkiye'de bir sürü müşterisi var. Her üç operatörümüzde Gemalto'nun ürünlerini kullanıyor. Teknoloji şirketi yetkilisi olarak söyleyebilirim ki güvende olmadığımız kesin, birey olarak, devlet olarak ve millet olarak. Ben hala hassas olduğumuzu ve saldırılara açık olduğumuzu söylemek istiyorum. Ben işin politik tarafına girmek istemiyorum ama neler duyduk neler değil mi? Dinlemelerde bir siber saldırı. Ben hala kurumlarımızın doğru yerde olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'nin yetişmiş gerekli siber güvenlik uzmanı yok. Yeterince bu işte çalışan yerli üretici yok."

Natek Bilişim Direktörü Fazıl Ekici ise "Özellikle son zamanlarda yaşanan olayların hepsi bilişim sistemleri üzerinden yapılıyor ve yine aydınlatılması bilişim sistemleri üzerinden yapılıyor. Bu da siber güvenliğe olan fokusu da ortaya çıkarttı. Biz de Natek bilişim olarak böyle bir çalıştay düzenlemek istedik. Çalıştayda genel müdür, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve özel sektör katılımcıları var" dedi. Gelişmiş ülkeler sıralamasına bakıldığında Türkiye'nin 3. grubun içerisinde yer aldığını ifade eden Ekici, "Birinci grubun içerisinde Amerika, Çin ve İngiltere gibi ülkeler var. İkinci grupta da yine Avrupa'daki büyük ülkeler var. Türkiye kamu hizmetleri ve diğer işlemler noktasında ciddi bir bilgi teknolojileri tüketimi ve bağımlılığı var. Bu konuda da ciddi anlamda bir farkındalığı var. Birçok ülkeden önce tedbir almış durumda. Bu noktada iyi bir konumdayız diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

Ekici, son zamanlarda Türkiye'de hem devlet politikası noktasında güzel adımların atıldığını hatırlatarak, "Siber güvenlik artık bizim için önemli hale geliyor. Artık Amerika, bilişim sistemleri üzerinden bana bir saldırı yaparsanız bunu ülkeye fiziki bir saldırı olarak kabul ederim dediği bir ortamda, Türkiye'de bu noktada ciddi adımlar atıyor" şeklinde ifade etti.

Sosyal medyada paylaşılan bilgilerin güvenliğinin tartışılır olduğunu söyleyen Ekici, "Sosyal medyayı yöneten ve o veri paylaşımını elinde bulunduran firmalar var. O firmaların sistemleri üzerinden bu paylaşımlar yapılıyor. Dolayısıyla siz dışarıdan bir göz olarak güvenli olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bunu izleyen birilerinin olduğu kesin" dedi. Haber Merkezi