SGK İl Müdürü Erhan Çavuş 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Çavuş mesajında şu ifadelere yer verdi; Toplum içerisine etkin ve eşit bir şekilde katılmak, hayata tutunabilmek için engelli-engelsiz tüm bireylerin en tabii hakkıdır. Bu amaçla engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 1992 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.

Türkiye'de nüfusun yüzde 12.29'u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45 Engellilerin herkes gibi 365 günü yaşadığı gerçeğinin görmezden gelinerek sadece 1 gün için gazete, tv ve kamuoyunda gündeme getirilmemeli.

Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb.) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişilebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz yer almaktadır.

Engelliliğin önlenmesi için;

Her bebeğimize;

-Yeni doğan işitme taraması

-Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi Taraması,

-Gelişimsel Kalça Çıkığı erken tanı ve tedavisi

-Hemoglobinopati taramaları yapılmakta,

-Erken yaş taramalarının yaygınlaştırılması hazırlıkları yapılmaktadır.

Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren toplumsal bir konudur. "Engelli insanlarımızın çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları, onların topluma kazandırılmaları, katılımcı ve üreten insanlar haline getirilmeleri hükümetimizin en önemli hedeflerinden biridir. Engellilerimizin çağdaş bir toplumda, ayrım yapılmadan, diğer bireylerle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için her alanda desteklenmeleri gerekmektedir. Onların geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımız işbirliği içinde olmalıdır. Engellilerimizin, sosyal hukuk devleti anlayışı ile sorunlarını göz önüne alarak, tüketen değil, üreten ve bağımsız bireyler haline getirilmesi en büyük amacımızdır. Bu anlamda, devlet tarafından engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılmış, engelli istihdamında ciddi artışlar sağlanmıştır. Evde bakım hizmetlerinden binlerce vatandaşımızın faydalanması sağlanmıştır. Bizler, engelli vatandaşlarımızın da hizmetindeyiz. Tüm sıkıntılarında yanlarında olduğumuzu bilmelerini isterim. Bu duygu ve düşüncelerle; engelleri birlikte, el ele vererek aşacağımıza olan inancımla, tüm vatandaşlarımızı sürdürülen çalışmaları desteklemeye çağırıyor, engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, Sağlık Mutluluk diliyorum."

Haber Merkezi