Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu Boılu'nun 2013 yılında olması gereken hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Dumansız sanayinin Bolu için önemli olduğunun altını çizen Başkan Semercioğlu, Dumansız sanayi çok önemli. 2013 gelişim projesi kentsel gelişim, ekonomi gelişi projesi ve bunlarla ilgili çalışmalarda bizim marka olan yerlerimiz var. Kartalkaya kış turizminde, Abant kongre turizminde diyoruz ama yeterli değil. Bin 500 yataklı Abant'ı bozmayan bir otel daha yapılmalı. Geleceğin markası ise Karacasu. Bunu ziyan etmemek lazım. Karacasu'da 5 termal otel yapılmalı” dedi.
Semercioğlu TSO'da yaptığı açıklamada eğitimin öneminden bahsederek yaptığı açıklamasının devamında Bolu'nun 2013'te nasıl gelişebileceğini anlattı. Öncelikle iş yeri sahiplerinin eğitilmesi lazım. Elemanların eğitimi karar vericilerin eğitimiyle olur. İş yeri çalışanları da eğitilecek çünkü eğitimli insan çok önemli. Başarılı olabilmek için sabah kalkınca rakiplerimiz nerde? Ne yapmışlar? Bunu bilmemiz lazım” dedi.
Semercioğlu ayrıca ilçelerin giderek nüfuslarının azaldığına dikkat çekti ve ilçeler için yapılması gereken projelerden bahsetti. Semercoğlu şunları söyledi: Göç olayı olmamalı ilçelerden. Bundan sonraki dönemde Türkiye'de şanssız insanlar var. Bunlar ilçelerdeki insanlar. İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlikleri yüzden ilçeler ziyan oluyor. Oradaki insanlar belli bir ekonomik özgürlüğü yakalamış ama aile ve kültür olarak da büyümek için orayı terk ediyorlar. Tam verimli olacakları zaman büyük şehre, ile göç ediyor. Bizim ilçelerimizde de nüfus düşüyor. İlde artış oluyor 133 bin olmuş ilin nüfusu ama ilçelerin nüfusu düşüyor. İlçelere özel ilçe gelişme planları yapılması lazım. Bölgesel Gelişme Planı gibi bizim ilçelerimizle de böyle gelişme planları yapılmalı. Bolu'da 6. aydan sonra 513 milyon TL teşvik alınmış. 25 milyar dolar yine bir teşvik var. Bunların hemen faydası görülüyor. Bundan sonraki dönemde oradakiler de bizim insanımız onların da gelişmişliği sağlanmalı. TSO olarak herkese teklif ve beyanatlarımız bunlar. Böyle olunca Gerede'deki organize de şuan boş. Nedeni de bu projelerin eksikliği. Cazibesi olamadığı için yatırımcı gelmiyor”
Semercioğlu 2013 Gelişme Projesi hakkında ise şunları söyledi: Dumansız sanayi çok önemli. 2013 gelişim projesi kentsel gelişim, ekonomi gelişi projesi ve bunlarla ilgili çalışmalarda bizim marka olan yerlerimiz var. Kartalkaya kış turizminde, Abant kongre turizminde diyoruz ama yeterli değil. Bin 500 yataklı Abant'ı bozmayan bir otel daha yapılmalı. Geleceğin markası ise Karacasu. Bunu ziyan etmemek lazım. Karacasu'da 5 termal otel yapılmalı. Yerlerimiz var. 5 bin 600 kişiyi de istihdam edecek, oetelde karşılayacak yerlerimiz var. Bu gerçekleşirse Bolu'nun o bölgedeki geleceği açısından Seben- Taşlıyayla'yı unutmamak lazım. Abant'tan çok daha bütyük biryer burası. Seben'in gelecekteki turist yeri olduğu unutulmamalı. Saklı kalan bir tarih yatmakta orada. Gelecekte ön plana çıkacak yerdir Seben. Yolların yapılması lazım. Göynük ve Mudurnu bizim kültürel bölgemiz. Yollarının yapılması lazım. Bolu'nun en büyük noktasıkentti. Kentin kesinlikle buralarla entegre olması lazım. Yüzde 70'i tanıtamayız aksi takdirde. Kentte değişiklikler olursa gelenlere cazibeli hale gelir v e Bolu gelişimin tamamlamış olur”