SEDAŞ, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Gebze'de toplam 3,2 milyon nüfusa elektrik dağıtım hizmeti verirken, sağladığı hizmet kalitesini bir adım öteye taşımak üzere SCADA projesinin Sakarya, Bolu ve Düzce ayağında da çalışmalarına hız verdi. SEDAŞ bölgesindeki 302 trafo dağıtım merkezini ve bu merkezlerden çıkış yapılan 2 bin 213 enerji bağlantı kolunu uzaktan izlenebilir hale getiriyor.

Türkiye'nin önde gelen sanayi gruplarından Akkök Holding ile Avrupa'nın lider enerji şirketlerinden CEZ Grup'un oluşturduğu AKCEZ ortak girişimi bünyesinde hizmet veren SEDAŞ, 40 milyon TL yatırım bedelli SCADA/DMS Projesi ile teknik kayıpların ve enerji kesinti sürelerinin azaltılmasını hedefliyor. SEDAŞ, Herhangi bir trafo merkezinden elektriğin kesilmesi durumunda SACADA/DMS Projesi ile enerji kesintilerini anında görebilecek ve kesintilere daha hızlı müdahale edebilecek. Bu büyük proje, Kocaeli ve Gebze'de tamamlanırken, altyapı çalışmaları süren Sakarya'da 2014 sonu itibariyle ve Düzce ile Bolu'da projenin 2015 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Gebze'de 55 adet, Kocaeli de 65 adet, Sakarya ilinde 73 adet, Bolu'da 60 adet ve Düzce'de 49 adet olmak üzere toplam 302 adet trafo dağıtım merkezi ile SEDAŞ'ın enerji aldığı TEİAŞ'a (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) ait 26 adet indirici merkez, SCADA kapsamında elektronik cihazlarla uzaktan izlenebilir hale getiriliyor. Bugün için toplam 191 adet trafo dağıtım merkezinde, uzaktan izleme ve operasyonel açma ve enerji verme işlemleri yapılabiliyor.

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, projede gelinen son durum hakkında bilgi verirken, Türkiye'de özelleşen ve SCADA Projesi için ilk olarak adım atan elektrik dağıtım şirketlerinden birisiyiz. 5 yıllık süreçte yatırımlarımızı her yıl % 100 oranında ve kamuya göre 4 kat artışla gerçekleştirirken, dağıtımda en iyi hizmeti verebilmek adına yeni ve en önemli yatırımımız olarak SCADA/DMS Projesini uygulamaya aldık. SCADA Projesi hayata geçtiğinde, herhangi bir trafo merkezinden elektriğin kesilmesi ve yeniden şebekenin beslenmesi işlemlerine Gebze'deki ana kumanda merkezinden müdahale edilebilecek. Hangi trafo merkezinin devre dışı kaldığı, trafo merkezlerinin hangi oranda güç çektiği de görülebilecek. Bu sistem ile bir arızada hangi trafo merkezinin devre dışı kaldığı anında belirlenebilecek. Müdahale edilmesi gereken trafo merkezinin bilgisi sahadan ihbar gelmeden anlaşılabilecek ve ekiplere bildirilebilecek” dedi.

Güven, 2012 yılında başladığımız SCADA/DMS Projesi'ni 4 yılda tamamlamayı hedefledik. SCADA Projemiz iş planımız kapsamında sürmektedir. Projenin 2012 Nisan ayındaki başlangıcından sonra, aradan geçen iki yılın ardından, 25 Nisan 2014 tarihinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız'ın da katılımıyla Gebze'de bulunan kontrol merkezimiz açılmış ve projenin Kocaeli ve Gebze ayağı işletime alınmıştır.” dedi. Proje çalışmalarının başarı ile sürdüğünü belirten, Güven, Sakarya, Düzce ve Bolu ilinde SCADA Projesi kapsamında trafo merkezlerimiz kapalı sisteme dönüştürülürken, Metal Muhafazalı Modüler Hücrelerle donatıldı. Sakarya'da sona yaklaşırken, Bolu ve Düzce de şimdi sıra trafo merkezlerinin son teknolojik cihazlarla donatılması ve elektronik haberleşme sistemlerinin kurulmasında. Projeyi 2015 sonunda tamamen bitirmeyi, sonrasında da daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.” Dedi.