Meşe, Kayın gibi Geniş yapraklı ormanlara yapılan düzensiz ve kuvvetli müdahaleler ormanların yapısını bozarak baltalık (Tıraşlama) işletmeciliği gibi bir faydalanma şeklini de ortaya çıkarttı. Odun ve odun kömürüne olan talep baltalık işletmeciliğinin yalnız devamlılığını değil aynı zamanda değerini de artırdı.
Günümüzde ise sosyal talebin ve yöresel baskının olmadığı baltalık alanlar ve bozuk koru ormanları yapılan Koruya Tahvil çalışmaları ile uygun türlerle tohumdan meydana gelmiş koru ormanlarına dönüştürülmekte.
Koruya Tahvil çalışmaları sonucunda, yetişme ortamına uygun lokal ırklar korunarak ormanlar daha sağlıklı ve stabil hale dönüşmekte, böylece toplumda gelişen doğa ve çevrecilik bilinci içerisinde ekoloji ve ekonominin uyum içerisinde olacağı sürdürülebilir bir ormancılık yapılmaktadır. Bu sebeple Seben Orman İşletme Müdürlüğünün 2015 yılı programında olan sürgün ormanlarının koruya dönüştürülmesi ( Koruya Tahvil ) çalışmaları kapsamında Seben Orman İşletme Şefliğinin 15, 16, 18, 40, 41, 42, 43, 44, 46, 51 ve 52 nolu bölmelerinde ve Kozyaka, Ekiciler, Dereboy ve Dedeler köylerinin mülki hudutlarında bulunan Meşe Ormanlarında çalışmalar yapılmakta.
Seben Orman İşletme Müdürlüğünün 2015 yılında 150 hektar Koruya tahvil programı olmasına rağmen Seben Orman İşletme Müdürü İbrahim Kantar ve Seben Orman İşletme Şefi Talip Karataş tarafından Kozyaka, Ekiciler, Dereboy ve Dedeler köy muhtarlıklarına ve köy halkına yapılacak çalışmaların ormanlara yapacağı katkıların anlatılması sonucu bu köy muhtarlıklarının talebi ve rızası alınarak Haziran ayı sonu itibarıyla 496 hektar çalışma yapılmış olup, çalışmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmalar, Kozyaka, Ekiciler, Dereboy ve Dedeler köylerinin Yakacak Odun ihtiyacı karşılanmakta ve köy halkına ekonomik gelir sağlanmakta, ayrıca Haziran ayı sonuna kadar bu sahalardan üretilen 5.000 Ster lif yonga odunu sanayi kuruluşlarına satılarak ülke ekonomisine de katkı sağlanmakta. Haber Merkezi