Güneşli günleri iple çektik. Uzun süre sonra nihayet beklenen güneş yüzünü gösterdi. Tatil çılgınlığının devam ettiği yaz mevsiminde güneşin zararlarına karşı uyaran AİBÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Metin Görgü sarışınların, esmerlere göre çok daha fazla risk altında olduklarını söyledi.

Uzun süredir beklenen yaz mevsiminin kendini hissettirmesiyle tatil mekânlarına koşan insanlar güneşin tadını çıkarıyor. Sıcak günlerde denize girenler, dolayısıyla güneş ışığından da fazlasıyla etkileniyor. Durum böyle olunca uzmanlar da uyarılarda bulunuyor ve güneşin vücuda yararı olduğu kadar zararı da olduğunu söyleyerek, özellikle sabah 10.00 ve öğle 15.00 saatleri arasında güneş ışığına maruz kalınmaması gerektiğini belirtiyor. AİBÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Metin Görgü güneşten alınan D Vitaminin hiçbir yiyecek, içecek ya da ilaç takviyesi ile alınamayacağını belirterek, buna karşı bir o kadar da dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

“D VİTAMİNİ DEPOLAMAYA KALKMAYIN”

“Güneş vücudumuz için oldukça yararlı. D Vitamini sentezi için mutlaka güneş alınması gerekir. Güneşten elde edilecek D Vitamini ne yiyecekle ne ilaçlarla elde etmek mümkün değil. Yazın sürekli güneşleneyim, depolayayım diye bir şey de yok. Her gün alınan D Vitaminini vücut o gün kullanır. Cam arkasından D Vitaminini alamayız güneşten. Güneş ışınlarının yüzde 90'ı camdan geçmez, dışarıda olma gerekir. Cam arkasında kalınca kısmen güneşten korunur. Evde ve araba kullanırken de bu yüzden güneş koruyucu kullanmakta fayda var”

Görgü, güneşin zararlarına ise şöyle dikkat çekiyor: Yaz döneminde güneşin ışınları dik gelmeye başlar dünyaya. Güneşin etkinliği de böylece artar. Güneşin yararı var aslında. Güneş D Vitamini sentezi için vücudumuzun şart. Aslında vücudumuzun üst kısmını yaz-kış her gün 15 dakika kadar güneşlendirmek lazım. Bunun dışında güneş insanı depresyondan çıkarır, mutluluk veriri. Hava güneşli olunca daha bir iyi hisseder kendini.

Güneşin iyi yanları yanında bir de riskleri var. Güneş her şeyden önce cildin yapısını bozuyor ve yaşlanmaya neden oluyor. Yaşlanmasına, kırışmasına, lekelerin artmasına neden oluyor. Bunlar tabi biraz daha uzun sürede çıkan etkileri. Şimdi mevsim olarak da yaz ve güneşin yoğun olduğunu düşünürsek güneş yanığı önemli problemlerimizin başında geliyor. Özellikle öğle saatlerinde dik gelen güneş ışığında kalınırsa güneş yanığı ile karşılaşabiliriz.

SABAH 10.00 ÖĞLE 15.00 ARASI GÜNEŞE ÇIKMAYIN

Güneşten korunmak için yapılacak ilk şey etkili olduğu öğle saatlerinde dışarıda olmamak. Saat 10.00'dan 15.00'e kadar olan sürede güneş ışığının yüzde 75'i alınıyor. Diğer saatlerde yüzde 25'i kadar kalıyor. Bu saatlerde güneş altında kalmamak lazım. Eğer bu saatlerde ve sonraki saatlerde dışarıda olunacaksa mutlaka güneş koruyucu kullanmak lazım. Bir şapka takılması lazım.

SARIŞINLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Cildiniz ne kadar koyu ise güneşten o kadar az etkilenirsiniz. Ne kadar açık renkli iseniz sarışın, kızıl, renkli gözlü, cilt teni beyaz insanlar güneşten olumsuz etkilenir. Daha kolay yanar ve riske maruz kalır. Koyu tenli kişiler bu yönden daha rahat. Açık tenli olunca güneşte yanma tehlikesi artınca risk de artar.

GÜNEŞ KANSER YAPIYOR

Güneş ışınları kanser riskini arttırır insanlarda özellikle cilt kanserlerini. Ne kadar açık tenliyseniz bu risk o kadar fazladır. Koyu tenli kişiler yine daha şanslı bu yönden. Benlerin güneş altında kansere dönüşme riskleri artar. Benler fazlaysa mutlaka güneşten korumak lazım”

BEBEK VE ÇOCUKLARI KORUYUN

Görgü faydası kadar büyük zararlar da taşıyan güneş ışığından özellikle bebek ve çocukların da korunması gerektiğini söyleyerek Çocukları ve bebekleri güneşten korumak gerekir. Ciltleri çok yeni olduğu için güneşten fazla etkilenirler. Daha kısa sürede güneşten etkilenirler” dedi. Haber Merkezi