Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal, ilde 2 yıldır at eti sattığı belgelenen dönerci olduğunu, ancak bu dönercinin faaliyetine son verilmediğini savundu. Ayrıca Kobal etlerin Bolu ve Düzce'den geldiğini söyledi.
Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal, Sakarya'da önceki hafta bir pidecinin yaptığı pidede at eti çıkmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. At eti ile döner satanların, yakalandıktan sonra kasapları suçladığını, bu suçlamaların doğru olmadığını belirten Kobal, "Suçlanan bir kasaptan alınan et 3-5 kilo. Bu, fatura ile belli. Sattığın döner 30 kilo. Ondan sonra da diyor ki 'ben bunu falancadan aldım' 5 kilo etten döner zaten olmaz. At etini kullandı, yakalanınca da kasaptan aldığı faturayı gösterdi. Ne aldın, 3 kilo et, faturayı da 5 kilo aldın. 3 kilo et nerede 30 kilo döner nerede. Böyle bir şey olması mümkün değil. O dönerci halen faaliyetine devam ediyor. Bunun muhatabı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. Bu mahkeme, 2 senedir sürüyor ve daha netice alınmadı. O arkadaş aynı işi yapmaya devam ediyor. Aslında ilk başta tahlil neticelerine göre, oraya gerekli işlem yapılmalıydı. Hem para cezası verilmeli, hem de o dönerci kapatılmalıydı. Bu işi ilk de yapmıyorlar. İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, derhal kapatması gerekirdi. Esnaflıktan men etmesi gerekirdi. Bu işi halen yapan insanlar var." diye konuştu.
"Hayvanlar Bolu, Düzce tarafından geliyor"
Sakarya'da bu işi yapanların belli olduğunun altını çizen Kobal, bu konuda 5-6 mahkemesi olanların dönercilik yapmayı sürdürdüğünü dile getirdi. Kobal, Eşek etlerini de getirenler belli. Bunlar devamlı bu işi yapıyorlar. Bu konuda çok muzdarip olduk. Benim esnafım kesinlikle böyle bir şey yapmaz. Esnafım böyle yaptığı taktirde ben bu insanlara yöneticilik yapmam. Bakın dönerci yaptı, at eti yakalandı, kasabın üstüne atıyor. Mahkeme neticesinde bunu göreceğiz. O arkadaşımızda en ufak bir suç bulunmayacaktır. Ona bu suçu atanlar Allah'a hesap veremeyecekler. At eti satanlar devam ediyor. Bu hayvanlar Bolu, Düzce tarafından geliyor” şeklinde konuştu.