SAĞLIKLI BESLENEREK ZAYIFLAMA NASIL OLMALIDIR?

Özel Çağsu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak, yaşamımızı sağlıklı ve formda geçirmenin başında, yeterli ve dengeli beslenme gelmektedir. Son yıllarda popülerlik kazanan zayıflama olgusu maalesef ticari amaçlar güden kişiler tarafından kötüye kullanılmaktadır dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzüak; Tek bir besinin mucize gibi sunulması ya da kilo alma nedeni olarak görülmesi son derece yanlış bir şeydir” unutulmamalıdır ki her besin vücudumuz için faydalıdır. Mesele tüketim sıklığı ve miktarını doğru ayarlayabilmededir. Günlük enerji alınımınızdaki fazlalık hangi grup yiyecekten olursa olsun, vücut ihtiyacı olanı kullanır kalanını ise yağ olarak depolar.

SAĞLIKLI KİLO KAYBI NASIL OLMALIDIR

Yüzüak, Morbit obezler dışında haftalık kilo kaybı ortalama 1 kg civarındadır. Hızlı kilo vermek kas kaybına neden olur ve fazlasıyla geri gelir. Bu nedenle sabırlı olmanız gerekir. Programınız hazırlanırken, sağlığınız, vücut analiziniz ve sosyal hayatınızın dikkate alınması gerekir. Danışanlarıma ilk söylediğim şey; bunun bir diyet değil sağlıklı beslenme programı” olduğudur, diyerek sözlerine şöyle devam etti. Verilen kiloların kalıcı olması kişilerin bu konuda eğitilmeleriyle mümkün olabilmektedir. Yasaklar listesiyle yorulmak yerine, yiyecek alışkanlığında denge kurulmasını öğreniyorsunuz.

Yani her çeşit yiyeceği yemek mümkün ancak önemli olan gün içinde diğer öğünlerin dengelenmesidir. Kilo sorununu yaşamamızın bir başka önemli nedeni de elbette ki hareketsizliktir.

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Sağlıklı beslenmenin ip uçlarını sıralayan Yüzüak, Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur.

Öğünlerinizi önceden belirleyiniz. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin. Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanıza ve karşınıza çıkan her yemeği kalorisi yüksek veya düşük, miktarca çok veya az demeden ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olacaktır.

Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer vermeye çalışın. Bu besinlerin hepsinden bir öğünde tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde almaya çalışın.

Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.

Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir.

Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın .Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır.

Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketin.

Yarım yağlı süt, yoğurt tüketin. Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeli.

Yüzüak, meyvelerin önemine değinerek şunları söyledi; Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir” Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyiz. Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar.

Bol su için. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Yeterince su içilmediği zaman kalsiyum gibi bazı mineraller , böbreklerde çökerek , böbrek taşına neden olabilir. Bunun için günde 2-2,5 litre su içilmelidir.

Her yemek yediğinizde midenin 1/3'ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olur.