14 Mart Tıp Bayramı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen törenle kutlandı. AİBÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ile Bolu-Düzce Tabip Odası tarafından, Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda 14 Mart Tıp Bayramı programı düzenlendi.
14 Mart Tıp Bayramı için ilk tören, AİBÜ Gölköy Yerleşkesinde yapıldı. Törene, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Koçoğlu ve İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.
Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan ikinci törene ise, Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Bahar, Prof. Dr. Cabir Terzioğlu ile Prof. Dr. Kenan Gümüştekin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Koçoğlu ile Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık ile il müdürleri, dekanlar, başhekimler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
AİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) müzik topluluğunun seslendirdiği türkülerle başlayan 14 Mart Tıp Bayramı programında ilk konuşmayı, Tıp Fakültesi öğrencileri adına dönem 6 öğrencisi Mehmet Akif Cansız yaptı. Cansız, tıp etiği kavramının tıp hukuku gibi alt yapısında ‘yasak ve ceza' gibi çağrışımlar yapan bir hal almasının hekim adaylarını endişelendirdiğini vurgulayarak, Ancak şartlar ne şekilde değişirse değişsin insanın olduğu her yerde biz hekimler olarak hazır bulunma gayreti içinde olacağız.” dedi.
Rektör Coşkun: Sağlık hizmetlerimiz ve kalitemiz artmakta”
Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun da, Tıp Bayramının tarihine ve önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, 100 yıl önce işgale karşı direnerek bu vatan için şehit olan Tıp Fakültesi öğrencilerinin bu direnişleri ile 14 Mart'ın Tıp Bayramı olarak kutlanmasının önem taşıdığının altını çizdi. Göreve geldiği 2010 yılından bu yana sağlık alanında sunulan hizmetler ve yapılan yatırımlarla her zaman ilgilendiklerini ifade eden Prof. Dr. Coşkun, şöyle dedi: Sağlık hizmetleri için yapılan yatırım 40 milyon TL. Hasta sayısı 160 binlerden 300 binlere; yatan hasta sayısı 5 binlerden 25 binlere çıktı. Üniteler ve yoğun bakım gibi sağlık hizmetleri ve çalışmaları yapıyoruz ve hastanemizin sorunları ile ilgileniyoruz. Günden güne sağlık hizmetlerimiz ve kalitemiz artmakta ve daha iyi bir noktaya gelecek.”
AİBÜ Rektör Yardımcısı ve Bolu-Düzce Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin ise, 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında hekimliğin ‘yüce' bir meslek olduğunun altını çizerek, Hekimlerin hakları asla ödenmez. Varlıkları bizler için bir güvencedir. Biliriz ki zor durumlarımızda onlar bize yardım için hazırdırlar. Varlıkları ile bize güven verdikleri için hekimlere minnet borçluyuz.” diye konuştu.
Prof. Dr. Koçoğlu: Bugün doktorlar toplum vicdanında yargısız infaza sürükleniyor.”
AİBÜ İzzet Baysal Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Koçoğlu ise, hekimlerin içinde bulundukları konum itibariyle toplum tarafından zaman zaman haksız yargılamalara maruz kaldıklarını, bu durumun hekimlerin ‘onur' ve ‘gurur'larını zedelediğini anlatarak, Birkaç sene öncesine kadar hekimin emeğinin maddi karşılığı olamaz düşüncesi hakimken ve doktorların maddi gelirleri kimse tarafından konuşma konusu yapılmazken bugün doktorlar toplum vicdanında yargısız infaza sürüklenebilmektedir. Sağlık çalışanlarının ve hekim